Велинград - online - Национална литературна награда “Милош Зяпков”: Стилно и силно 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Национална литературна награда “Милош Зяпков”: Стилно и силно
Публикувано 2011-07-12 09:34:46 от темпо

“Стилно и силно. На Милош щеше да му хареса” - това прошепнах на неговия брат Костадин Зяпков след вълнуващата литературна вечер по повод връчването на Националната награда “Милош Зяпков” на 5 юли 2011 г. А сега ще се опитам да поднеса на читателите един празник за душата, какъвто преживяха присъстващите в големия салон на читалище “Будилник” в Ракитово.

Малко история: Националната литературна награда на името на Милош Зяпков е учредена с решение на Общински съвет - Ракитово на 7 юни 2008 г. Съучредители са Съюзът на българските писатели, Сдружението на българските писатели и неговото дружество в Пазарджик. Според приетия статут наградата се връчва всяка година за най-добра книга, издадена през предходната година. Тя се съпътства от два конкурса - за автори и за ученици от Пазарджишка област.
До учредяване на награда се стигна след продължителен и упорит труд от страна на семейство Зяпкови, читалище “Будилник”, Сдружението на писателите - Пазарджик и със съдействието на Община Ракитово. Това чуха всички в салона от чаровната водеща и член на журито Мария Мирова-Димова. И с това се приключи с фактите и данните, за да започнат емоциите.
Сякаш за да забравят всичко извън залата, присъстващите бяха потопени в ефирната музика, изпълнена на пиано от талантливата шестокласничка Екатерина Стефанова Зарева, за да бъдат разтърсени от мощното слово на Милош Зяпков в изпълнение на актьора Стефан Попов и да се просълзят от приятелските послания на трима души, били близки с Милош и носещи го в сърцата си - Иван Елкин, Димитър Ташев и Стоян Арабов. Първият избра виртуозно изпълнение на цигулка за своя приятел, вторият му посвети разтърсващо слово, а третият изпя писаната по стихове на Милош и композирана от него песен “Не ме сънувай”.
Журито, прегледало и оценило творбите, бе в миналогодишния си състав: живият класик на българската поезия Иван Цанев, първият носител на наградата поетът Георги Борисов, литературният критик Никола Иванов, братът на поета и председател на читалище “Будилник” Костадин Зяпков и Мария Мирова-Димова. Строгият, но справедлив председател на журито Никола Иванов в типичния си остър стил подчерта, че работата е била безпристрастна, трудна, но и удовлетворяваща, защото прочетеното си е струвало времето и усилията. След задълбочени дебати и анализи на бюрото на П. Яворов в Народния театър “Иван Вазов” в София журито е определило наградите. Националната литературна награда “Милош Зяпков” се присъжда на Божана Апостолова за стихосбирката “Беше ли любов”. В съпътстващия конкурс за автори от Пазарджишка област печелят пазарджиклиите Елена Деянова за поезия, Стефка Венчева за проза и Иван Върбанов за хумор, а в конкурса за ученици Виктория Симонова от Пещера, Лиляна Несторова от Пазарджик и Николай Бацков от ВУИ “Ангел Узунов” - Ракитово.
Гости на тържествената вечер бяха поетесата Екатерина Йосифова, писателите Румен Леонидов и Димитър Атанасов, склупторът бачо Рангел - автор на пластиката с образа на поета, Алекс Йотов, режисьорът Коста Биков, проф. Тодор Балкански, първият издател на М. Зяпков - Ангел Ангелов от Варна, поетът Иван Йотов и поетесата Христина Димова, председателят на Ротари клуб - Пазарджик Огнян Попов.
Духом присъстваха и предишните носители на наградата Георги Борисов и Деян Енев чрез своето послание към публиката, а Панайот Ляков подари на библиотеката към читалището над 200 книги. Музикална емоция за публиката бе изпълнението на акордеони и цигулка на Иван Елкин, Димитър Кантарев и Никола Янев. Последва вълнуващо слово на Румен Леонидов, издател на наградената поетеса Божана Апостолова. Той я нарече “поет”, а не поетеса, защото е “емоционална, умна, директна, извисена, каквито са и стиховете й”.Предложението му към бе да се отделят средства, за да може всяка училищна библиотека да бъде снабдена с произведения на съвременни автори.
“Най-после!” извика и се поклони на публиката Божана Апостолова. “Най-после мога да благодаря за това, че уважихте Милош, че го помните и носите в сърцата си!”. С леко дрезгавия си глас талантливата поетеса прочете стихове на Милош и няколко свои, които приличаха на немирни цветя в градината на поезията, каквато е и тя според Р. Леонидов.
И за да завърши тази изпълнена с поезия и музика вечер подобаващо - стилно и силно, носителката на тазгодишната награда “М. Зяпков” пожела светла обич и вяра в човека на всички. Присъстващите получиха първия брой на вестиник “Будилник”, защото писаното слово остава и ще напомня на хората, омагьосани от тази вечер, в сивото си ежедневие да се връщат към преживяното със “светла обич и вяра в човека”.
Невена Павлова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай