Велинград - online - Спомени, носталгия и реклама за Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Спомени, носталгия и реклама за Велинград
Публикувано 2011-07-12 09:47:56 от темпо

На 7 юли в голямата зала на Историческия музей зам.-кметът Георги Янчев откри “Спомени от Велинград” - една изпълнена с много спомени и носталгия изложба с първите пощенски картички за Чепинските бани от края на ХIX век, с издадените през 30-те и 40-те години на XX век рекламни картички за отделните селища Чепино, Лъджене и Каменица, с популярните през 80-те години на миналия век картички за курорта Велинград и с картички, издадени през последните години.
Сред избраните фотоси са емблематичните езерото “Клептуза”, баните, Плажа, улици, площади и къщи, носещи атмосферата на миналото, та чак до най-новите хотели в курорта.
Картичките в изложбата “Спомени от Велинград” са дело на авторите и издателствата от миналия век Григор Пасков, изработил картички за големите градове и курорти в страната, и местните издатели Хр.и Л.Г.Колчагови, ДП “Българска фотография”, издателство “Септември” и през последните години Рекламно-издателска къща “Елефант”. Изложбата показва и колекцията, дарена на музея от президента на “Елефант” Божана Маркова.
Във фондовете на музея в момента се съхраняват няколко стотин пощенски картички. Най-старата картичка според специалистите на музея е “Поздравъ отъ Чепинските бани” е от преди 1904 г. Тя е представена като лого на изложбата “Спомени от Велинград”.
Директорът на музея Снежана Велева каза, че изложбата “Спомени от Велинград”, предизвикваща носталгия и емоции, е довела в музея толкова много велинградчани и не би била възможна без моралната и материална подкрепа на общината. Тя представи авторите на уникалната изложба - уредниците на музея Надежда Ангелова и Георги Куманов и Божана Маркова.
Г-жа Маркова сподели своята идея изложбата да излезе от музея и да запознае гостите на велинградските хотели с развитието на курорта през годините като им гостува. И още: да се издават старите картички, тъй като събирането на пощенски картички е третото по разпространение колекционерство в света след нумизматиката и филателията.
Надежда Ангелова и Георги Куманов призоваха велинградчани да потърсят в старите албуми пощенски картички от минали времена и да ги дарят за съхранение в музея за бъдещи изложби.
Изложбата на пощенски картички “Спомени от Велинград” ще бъде открита за посетители до 7 септември.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води