Велинград - online - Галерията с каталог на три езика 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Галерията с каталог на три езика
Публикувано 2011-07-12 09:55:08 от темпо

За първи път велинградската Художествена галерия събра част от своите богатства в отделна брошура на български, руски и английски език. Изданието, дело на общината и “Рубин комерс”, бе представено на 6 юли в галерията в присъствието на генерал Атанас Семерджиев, който през 1987 г. слага началото на художествената сбирка с дарение на живописни, графични и скулпторни творби.

Гости на празника на галерията бяха зам.-кметовете Г. Янчев, Д. Кехайова и И. Бабучи, зам.-председателят на Общинския съвет и директор на музея Сн. Велева, велинградските художници Мария Кулаксъзова, Заварин Веселинов, Антоанета Георгиева, Стоян Белев, Светослав Баръмов и техни колеги Елеонора Хаджиниколова, Нейчо Дойчев и Спас Киричев. Красиво начало на срещата дадоха танцови двойки от “Импулс”.
Историята на създаването на първата художествена сбирка разказа ген. Семерджиев: “Това е само отглас от идеята за голям Дом на културата във Велинград. Средствата бяха осигурени, но ръководството на общината не можа да се справи със строителните работи и за съжаление не успя да реализира големия замисъл. Първата копка направихме заедно с Людмила Живкова, която много топло се отзова към идеята и изпрати специален екип, който за подготви програма за развитие на Западните Родопи и специално на Велинград - тази програма и проектите за Културния дом трябва да са в общината. Сега Домът на културата е съсипан, в това число и заради алчността на наши бизнесмени. Добре, че дойде голямото дарение от Цвета Шуманова-Дамянова от 450 000 лева за строежа на тази къща. Цвета се е запознала с Людмила Живкова в Ню Йорк, когато тя представлява България пред Общото събрание на ООН вместо външния министър. Цвета е показала на Людмила Живкова своето изкуство и е получила сърдечно отношение. По-късно Цвета подари за къщата специални станове, но замисълът да се обучат ученици от тукашните гимназии на това изкуство остана само мечта. Становете, докарани от САЩ, са на съхранение в Съюза на българските художници. Дълбоко съжалявам, че не се завърши Домът на културата - Велинград щеше да стане средище на певческото изкуство със зала, където да пее Николай Гяуров и на живописното изкуство. Благодаря на Община Велинград, на Снежана Велева и Бранко Манушев, че Велинград все пак има една прекрасна, макар и скромна галерия.” Ген. Семерджиев разказа, че голяма част от дарените творби са правени по негова поръчка, но не даром, а са заплатени. Сред любимите си творби той посочи бюста на Николай Хрелков от Васка Емануилова и “Хляб за момчетата” на Ангел Спасов.
Думи на благодарност към ген. Семерджиев отправи уредникът на галерията Бранко Манушев, който го увери, че доброто дело ще продължи. Новият каталог на малка част от 400-те творби, притежание на галерията, е доказателство в тази посока. Бранко Манушев отправи призив Къщата на Цвета да остане на Велинград, а не да се отдава под наем, за да се издържат с парите чиновници в София. Публиката аплодира неговите думи, че велинградчани няма да отстъпят този дом-средище на културата. За досегашната си работа като галерист Бранко Манушев получи грамота, връчена от зам.-кмета Георги Янчев, който откри изложбата с най-ценните картини от фонда на Художествената галерия.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай