Велинград - online - ВЕЛИНГРАДСКИ ПРАЗНИЦИ НА КУЛТУРАТА’2011 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ВЕЛИНГРАДСКИ ПРАЗНИЦИ НА КУЛТУРАТА’2011
Публикувано 2011-07-12 10:22:05 от темпо

Вечерта на 10 юли Нешка Робева и нейните великолепни танцьори накараха огромната публика на площада във Велинград да изживее един истински “Купон” - заглавието на спектакъла най-точно описва еуфорията и емоцията от невероятните танци и ритми, с които приключиха тазгодишните Празници на културата. Кметът Иван Лебанов поднесе букет на “Нешка, която няма грешка”. Г-жа Робева благодари на община Велинград, която въпреки тежката криза подпомага българската култура и младите хора, занимаващи се с изкуство и спорт. А хилядите зрители се поклониха пред Нешка и танцьорите с нестихващи аплодисменти.


Изложба за 90-годишнината на Съюза на слепите
90-годишнината от създаването на Съюза на слепите в България бе отбелязана във Велинград с изложба, открита в общинския информационне център на 4 юли. Регионалната съюзна организация в Пловдив заедно с членове на съюза от Велинград подреди изделия, изработени с майсторство и любов от хората с нарушено зрение: макрамета, картини, плетива, халища, фигури от дърво и др. Изложбата бе открита от кмета Иван Лебанов, който връчи грамоти на председателите на организацията в Пловдив Георги Генов и във Велинград Мария Димова с уверението, че общината ще продължи всячески да подкрепя тяхната дейност. Г-н Генов разказа за творческите изяви на хората с нарушено зрение, защитаващи девиза на изложбата “И ние можем, и ние творим”. Пловдивчани изненадаха домакините с музикална програма в изпълнение на членове на съюза на слепите, които разкриха истински певчески таланти. Гости на събитието бяха представители на Министерството на културата и първият български еврокомисар Меглена Кунева, която вече обяви, че ще участва в предстоящите избори за президент на България.

Българска традиция редом с кич
Базарът на занаятите от няколко години се утвърди като част от Празниците на културата. Тазгодишният базар бе открит на 4 юли от кмета Иван Лебанов, а официалните лица бяха сред първите купувачи на предложените десетки изделия. Занаятчиите получиха специални грамоти от общинския информационен център. В базара се включиха майстори на керамиката, ръчната бижутерия, рисуването върху камък и коприна, изработката на чанове и изделия от мед и дърво. Велинградската школа за писани великденски яйца отново бе представена от майсторката Даниела Цопанова и нейния син Васил Цопанов, който продължава традицията. И тази година редом с Базара на занаятите общината допусна продажбата на изделия от категорията “кич”, които хем нямат нищо общо с традицията на българските занаяти, хем удрят по местните търговци.

По уличките на Венеция
Така са нарекли своята фотоизложба Венера Ланджова, Кирил Костов и Костадин Ланджов. Тя бе открита на 4 юли в Къщата на Цвета и ще може да бъде видяна през целия месец юли. Тримата млади автори показват десетки късчета от Венеция, които изграждат многоликия образ на уникалния град: огледалните отражения на мостовете, каналите и задръстванията на гондоли по тях, музикантите с ренесансови лютни, червените покриви на старинните дворци и къщи. Изключителни са снимките от венецианския карнавал - истинско пиршество за очите, което не може да бъде видяно на друго място. За тримата фотографи Венеция е град, който сам по себе си е празник. Какво е Венеция за вас - може би ще откриете отговора в някоя снимка от фотоизложбата.

Когато стиховете говорят
Преди година на страниците на в. “Темпо” поместихме стихове на пловдивската поетеса Мариела Конова. Макар и със закъснение, нейната среща с почитателите на поезията във Велинград, се състоя на 5 юли в Художествената галерия. Гостенката избра не да говори за своите стихове, а да остави тях да говорят, прочитайки творбите от своята втора стихосбирка “Завръщане”. Аплодисментите, с които публиката изпращаше стиховете, доказаха, че това е най-верният начин поезията да събуди човешките емоции. Завръщайки се към себе си, Мариела Конова пренесе слушателите от Стария Пловдив до църквата “Свети Стефан” в Истанбул, от Старосел и долината на тракийските царе до Троя, от подбалканските градчета до морето на Несебър. Дошлите на поетичната среща оцениха искреното и красиво слово, което ни поднесе пловдивската поетеса.

Послания към младите
Марин, Любо, Мишо и Петър - четиримата заедно са създадената през 2001 г. група “Коза Мостра”. Младите музиканти направиха своя дебют на велинградска сцена вечерта на 5 юли. Включването на формацията в програмата на Празниците на културата привлече на площада повече младежка публика. “Коза Мостра” предложи модерно звучене и актуални текстове, които провокираха аудиторията и доказаха посланието, избрано от четиримата: “Мир, любов, радост и забавление”. Като “подгряваща” група за концерта на “Коза Мостра” се включиха възпитаниците на велинградската вокална група “Караоке”, чиито изпълнения също донесоха радост и забавление за публиката. На 8 юли на сцената се качиха Дичо и приятели. С техния концерт Комисията по наркотични вещества в общината отправи към младите посланието “Живей без дрога”.

Танцьори и публика извиха хора
Вечерта на 6 юли бе посветена на фолклора. Преди концерта нашите фолклорни ансамбли “Здравче-венче” към читалище “В. Левски”, “Чепино” към читалище “Св.св. Кирил и Методий”, ансамбълът за автентичен фолклор към читалище “М. Драгинов” от Драгиново и съставът към читалище “Просвета” от Сърница направиха дефиле в центъра на Велинград. Заедно с тях дефилираха и гостите от Калараш - Румъния. Поканените за празниците гости от Австрия не дойдоха, а фолклорният състав от село Акюрен, област Силиври - Турция закъсня заради проблеми с придвижването и участва в празничната програма на следващия ден. Турският ансамбъл предизвика голям интерес, защото много от децата в него са внуци на хора от Драгиново. Във фолклорната серия се включиха певицата Екатерина Бояджиева и смесената фолклорна група при читалище “Н. Вапцаров” от Благоевград. Концертите на народния певец Янко Неделчев на 4 юли и на фолклорните ансамбли на 6 и 7 юли показаха, че народните ритми са сред най-обичаните от публиката. Много бяха хората, които се хванаха на хоро и се повеселиха истински благодарение на фолклорните изпълнители.

Класика на театралната сцена
Като домакин на “Театрална сцена” читалище “Отец Паисий” посрещна участниците в спектаклите и публиката с красива червена завеса на входа, която внесе тържественост и атмосфера в трите театрални вечери. Първи на 3 юли се представиха местните театрали с новата си постановка на комедията на Дарио Фо “Само за мъже” под режисурата на Мариус Донкин. На 7 юли театър “Елена Снежина” към читалище “В. Левски” в Карлово гостува с моноспектъкъла на Върбан Колев “Дерето на елхите” от Екатерина Томова и постановката на Съби Събев по класическата пиеса “Михал Мишкоед” от Сава Доброплодни. Класика, но английска, представиха на 8 юли самодейците от читалищния театър “Проф. Гочо Гочев” от Каварна: най-популярната пиеса на Агата Кристи “Капан за мишки”. Болест провали гостуването на театъра от Козлодуй, но ще го чакаме на следващите театрални сцени.

Третата възраст - на първа линия
Вечерта на 7 юли бе посветена на хората от третата възраст, които от сцената приветства председателката на местния съюз на пенсионерите Мария Къдреева. В концертната програма с песни, музика и танци се включиха трите пенсионерски клуба във Велинград и техни гости от клубове в Пазарджик и Батак. Така доказаха, че третата възраст е на първа линия, когато става дума за забава и разтуха.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай