Велинград - online - Бранко 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Бранко
Публикувано 2011-07-18 19:10:02 от темпо

Изненада! Преди седмици на първа страница на вестник “Словото днес”, орган на Съюза на българските писатели, цветна репродукция спря вниманието ми - “Христо Ботев”, художник Бранко Манушев. Зарадвах се и си представих някогашното дете, което случайно срещнах на автобусната спирка “Пункта”. То държеше под мишница рисувателно блокче.

- Момче, може ли да видя какво си нарисувал?
Със стеснение малчуганът подаде блокчето. В него, помня, бяха събрани 3-4 натюрморта с молив, като един от тях “Тиква” бе с акварел. За мене видяното даваше признаци, че момчето притежава художническа дарба. Попитах го как се казва и в кой клас е.
- Бранко, в седми клас, от село Драгиново. Бях тръгнал за вкъщи да обядвам.
- Желаеш ли това, което си нарисувал, да го види художник?
- Ами да...
Качих го на автобуса и - в квартал Чепино. Неподходящо време за посещение, около 12.30 часа, при това без предизвестие. Позвъних. Показа се доктор Ангелов, известният хигург и доказал се художник. Извиних се и го помолих да види рисунките на Бранко и да си каже мнението. Отговорът му бе кратък и категоричен:
- Това момче е талантливо, да рисува.
На връщане се опитах да внуша на Бранко, че трябва да рисува и много да учи. Бранко завърши Националната художествена гимназия и Софийския университет “Св. Климент Охридски”, специалност педагогика на изобразителното изкуство и монументална живопис. И тръгна по своя път на художник. Стана автор на десетки натюрморти, портрети, пейзажи, композиции, стенописи. Рисунъкът му е реалистичен. Предпочита меките пастелни цветове.
След като завърши първи курс на Националната художествена гимназия, Бранко дойде вкъщи и ме зарадва - подари ми един от първите си пейзажи “Лакът”, живописно възвишение край родното му село. Това място впечатлява и Иван Вазов. Наблюдавайки го от Алабак, той го описва с ярки багри във “В недрата на Родопите”.
Бранко (Бранимир Манушев) участва в регионални и в тематични национални изложби, в международни симпозиуми по живопис. Носител е на купа и грамота за участие във Втората международна олимпиада на изкуствата 2011 в Москва.
Като ръководител ан Художествената галерия във Велинград урежда изложби и представя местни и национално известни художници, помага на млади таланти.
Той е скромен, достъпен човек и талантлив художник. Сам знае, че да художественото майсторство няма граници. Пожелавам му нови висоти в света на изобразителното изкуство.
Ангел Горанов

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай