Велинград - online - Интервю със Змей 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Интервю със Змей
Публикувано 2011-07-19 06:54:02 от темпо

- Здравейте, аз съм Жоро Змеев - засмя се едрогабаритният господин, докато заедно със съратниците си г-жа Маргарита Мирчева и г-н Атанас Балджиев подреждаше фотоизложбата “80 години организирано пещерно дело в България” във фоайето на читалище “Будилник” в Ракитово.

Та ние с този Змей започнахме дълга приказка за дългия път, извървян от първите изследователи пещерняци до днес. Оказа се, че Георги Райчев е син на легендата в пещерното дело Димитър Райчев. Змей от сой! Това, което той ми разказа, е историята на приказния подземен свят от “Неорганизираните проучвания на пещерите в България”, чието начало поставят братята Херман и Карел Шкорпил, отразявайки своите наблюдения от българските пещери в книгата “Кражки явления в България”.
През 1929 г. се създава първото българско пещерно дружество - София с основоположници Рафаил Попов, академик Иван Буреш и проф. Стефан Петков, които започват проучването на редица пещери като “Темната дупка” при Лакатник и Деветашката пещера.
Година по-късно, през 1930, за гордост на ракитовци тук се създава първият клон на първото Българско пещерно дружество.
Изследването на пещерите в България продължава от 1950 г. Редица изследователи като Петър Трантев, Петко Недков, Димитър Райчев, Борис Колев, Борис Евтимов и много други дават своя дан за изучаването на карстовия подземен свят.
Същата година Димитър Райчев създава пещерен кръжок за изучаване на пещерите в Родопите в Чепеларе, а през 1962 г. се организира пещерен клуб, чийто членове успяват да проучат 1200 пещери в планината, да ги фотографират, да опишат биоразнообразието им, хидрографията, морфологията, палеонтологията и да съберат образци, които днес се намират в Музея на родопския карст - единствения в Югозападна България.
Гостите от Чепеларе пожелаха нашата пещера “Лепеница” да стане 13-тата в страната, на която да се любуват туристите.
Всичко това го чух и ви го разказах, но още по-интересно и запомнящо се е да надникнете в подземния свят на фотосите в читалище “Будилник”. Една малко позната красота, която е скрита под земята, но добри Змейове като Жоро, Маргото и Наско донасят на горната земя, за да ни радва.
Малко посетители имаше на откриването, макар че в жегата беше за предпочитане да гледаш красотата на земните недра в прохладното фоайе, отколкото да чакаш навън изпълнението на чалга певец. Ако не за друго, поне за самочувствие, че ракитовци сме в челните редици на пещерното дело, което не е излишно в тези тежки времена.
Не, не е късно. Експозицията ще остане в Ракитово до края на месец август.
Невена Павлова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай