Велинград - online - Лятното кино остана в историята 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Лятното кино остана в историята
Публикувано 2011-07-19 07:01:27 от темпо

“Ще ходим на Лятно кино” бе често срещана фраза във Велинград от 60-те до 80-те години на ХХ век. И днес поколения велинградчани си спомнят опашките за билети за хубав филм, концертите на известни естрадни изпълнители от ранга на Лили Иванова, “Тоника” и “Сигнал”, театралните постановки и многото премиерни за страната кинопрожекции.

След промените от 1989 г. насам всичко това остана в историята. Построеното в периода 1965-1971 г. Лятно кино, собственост на държавната фирма “Българска кинематография”, се превърна в рушаща се сграда. През 2000 г. след приватизационна сделка собственик на обекта стана Васил Светославов Марин от Пазарджик. По негово искане през 2003 г. теренът от общо 3352 кв.м. (сградата и прилежащ парцел) е преотреден от Община Велинград за “Хотел, ресторант и магазини”.
Строителство на хотел, ресторант и магазини обаче не започна, а годините доразрушиха Лятното кино и постройката постепенно се превръщаше в опасна за потока от хора, преминаващ ежедневно през парка. Едно трагично събитие през 2006 г. промени ситуацията - в центъра на София рухна стара сграда и причини смъртта на две млади момичета. Последва заповед на тогавашния министър на бедствията и авариите Емел Етем за спешно обследване на всички потенциално опасни сгради в страната. Проверката във Велинград установи 18 такива обекта, предимно стари частни необитаеми къщи. В списъка попадна и Лятното кино, като заради компрометираната бетонова конструкция и скъсани конзоли бе издадена заповед за спешно премахване на входната козирка и кинокабините. Общината обаче не успя да връчи въпросната заповед на собственика Васил Марин. И така всяка година до май 2011 г., когато кметът Иван Лебанов назначава нова проверка и издава нова заповед за премахване на необитаемия обект бивше Лятно кино. Мотивите: рушащата се сграда създава опасност за живота и здравето на гражданите и гостите на Велинград, превърната е в нерегламентирано сметище и свърталище на наркомани, а строежът не е в състояние да се поправи или заздрави.
Този път кметската заповед бе последвана от очакваните действия от страна на собственика и през изминалата седмица започна разрушаването на Лятното кино. Заради изградената нова алея с плочки в парка общината не разреши навлизането на тежкотоварни машини и премахването на рушащите се постройки се извършва ръчно, като отпадъците се извозват с бус.
Наблюдавайки как Лятното кино окончателно отива в историята, велинградчани се питат какво ще бъде построено на негово място. Засега няма да се строи нищо, каза за вестник “Темпо” главният архитект на общината Тодор Енев. По проекта за облагородяване на парковете общината е поела ангажимент в следващите 5 години в парковите територии да няма строителство. Така че за момента опасната постройка на Лятното кино се премахва, теренът ще остане празен, а бъдещо строителство ще се решава на следващ етап.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води