Велинград - online - Библиотеката вече не е само книги, стана “глоб@лна” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Библиотеката вече не е само книги, стана “глоб@лна”
Публикувано 2011-07-26 08:46:36 от темпо

В началото бе библиотеката - така било през 1893 г., когато в село Лъджене се създава читалище и то започва своята дейност. Читалището се развива - театрален състав, смесен хор, духов оркестър, школа по пиано... През всички години библиотеката продължава да съществува и да трупа своя фонд от над 50 000 книги. На 19 юли 2011 г. библиотеката встъпи в “нов етап от своето развитие” по думите на главния библиотекар Валентина Тетева. Тя благодари на първо място на фондацията на Мелинда и Бил Гейтс, която по програмата “Глоб@лни библиотеки” дари средства за създаване на библиотечни информационни центрове в 900 библиотеки в България.

За откриването на поредния библиотечен информационен център в читалище “Отец Паисий” във Велинград дойдоха ръководителят на програмата “Глоб@лни библиотеки” Трендафил Меретев, регионалният координатор Нина Коцева и координаторът на обученията на библиотечните работници Диана Андреева. Гости на тържеството бяха кметът на община Велинград Иван Лебанов и неговите заместници Валя Цветанова и Георги Янчев. Председателят на читалището Цветан Котев благодари на програмата и на общината за общите усилия, чийто резултат е създаването на новия център с 14 компютърни конфигурации, принтер, скенер и лаптоп. Че не само библиотеката, а и читалището вече навлиза в нов етап, показаха двете презентации за историята на културната институция и за работата по “Глоб@лни библиотеки”, представени от Весела Цинцева.
На въпроса на Т. Меретев защо читалището е кандидатствало по програмата Валя Тетева отговори, че като централна градска библиотека са искали да останат водещи в общината и да доближат нивото до това на американските библиотеки. Кметът Лебанов се пошегува, че не може в Чепино да има такъв център, а в Лъджене - не. Това даде повод на Т. Меретев да съобщи, че следващото читалище, в което “Глоб@лни библиотеки” ще изградят библиотечен информационен център ще бъде “Васил Левски” в кв. Каменица. Сред ободрените проекти е и този на читалище “Виделина” в село Грашево.
Какво печелят велинградчани от осъществяването на този проект? Не само техника, но и много възможности, които започват с безплатен достъп до интернет - неограничена информация, шанс за работа и бизнес идея, за обучение и развлечение. Надеждите са, че това ще привлече млади и търсещи потребители, които да увеличат броя на сегашните 800 читатели. Библиотеката вече не е само книги, но това е нейният шанс да пребъде в новия век.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води