Велинград - online - Започнаха разкопки на Кулата-Градот край Ракитово 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Започнаха разкопки на Кулата-Градот край Ракитово
Публикувано 2011-07-26 09:29:41 от темпо

На 6 юли в местността Кулата-Градот край Ракитово започнаха археологически разкопки под ръководството на доц. д-р Емил Иванов, преподавател по християнска археология към Богословския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

На 19 юли отец Стоил Лазаров от храма “Света великомъченица Неделя” в Ракитово отслужи водосвет на мястото на разкопките . С пожелание за спорна работа и успех на започнатото дело, което е родолюбиво, защото разкрива историята на нашия край, а тя е част от историята на България, каза отец Стоил. В ритуала му асистира Васил Кадинов, студент по богословие трети курс в Пловдив.
На Кулата-Градот на 19 юли дойдоха за церемонията председателят на Общинския съвет - Ракитово Георги Попчев, заместник-кметът на община Ракитово Димитър Топалов, археологът Асен Салкин от Исторически музей - Велинград, доц. Лили Дамянова, проф. Асен Карталов, Свилен Топчиев и Румен Вандев от сдружение “Суткя”, краеведът Петър Гелин, шефът на Пенсионерския клуб Петър Лазев и току-що приетата студентка по археология във Великотърновския университет Галя Вандева.
Доцент Емил Иванов започна разкопките на доброволни начала и се труди безвъзмездно, но няма достатъчно помощници. В противовес на този факт в момента към Община Ракитово има три групи обучаващи се по програми за временна заетост - екскурзоводи, планински водачи и специално наети за оформяне на пътеката и обекта Кулата-Градот, които поне засега не оказват помощ за разкопките. Председателят на Общинския съвет Георги Попчев и зам.-кметът Димитър Топалов са се обърнали към ръководителите на тези три групи, за да се включат в помощ на археологическите проучвания. Очаква се да има доброволци и сред гражданите, за да се използва пълноценно Археологическо лято 2011 г.
За находките, а дано и за откритията, на археологическите разкопки “Темпо” ще информира своевременно.
Невена Павлова

Непроучената крепост Кулата-Градот
Специалистите определят Кулата-Градот като средновековна крепост, от която са запазени останки от крепостната стена и наскоро разкритата еднокорабна църква. Обектът от години привлича интереса на иманярите и именно поредните иманярски набези станаха причина през 2009 г. по сигнал на сдружение “Суткя” Община Ракитово да вземе спешни мерки. През май 2009 г. д-р Емил Иванов направи оглед на крепостта, а след това Националният археологически музей даде старт на спешни археологически разкопки, довели до спасяване на част от уникалните стенописни фрагменти на църквата, оцветени в червено и черно. Както сочи името Кулата-Градот на това място, на надморска височина от 1303 метра, е имало и стар град - вероятно в периода XI - XVI век. Намерената керамика сочи, че в района е имало живот и много преди това - по времето на траките и късната античност. Археологическите разкопки са от изкюлчителна важност за превръщането на Кулата-Градот в едно от местата за културен туризъм в региона.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай