Велинград - online - Няма пари за трето археологическо лято на Острец 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Няма пари за трето археологическо лято на Острец
Публикувано 2011-07-26 09:31:03 от темпо

Вече две поредни години в навечерието на Илинден под ръководството на проф. Диана Гергова и с участието на студенти от различни страни на връх Острец започваха археологически разкопки. Тази година това не се случи. На нашия въпрос “Ще има ли трето археологическо лято на връх Острец?” директорът на Исторически музей - Велинград Снежана Велева отговори така:

“През това лято поради липса на средства разкопки на връх Острец няма да има, въпреки решенията на комисията на Министерството на културата, която определи границите и режимите на ползване на обекта, а него самия определи като национална културна ценност. Един факт, който е много добра предпоставка да търсим финансиране, като участваме в различни проекти. Факт е също така и големият интерес на чуждестранните студенти, а вече и на ученици от Класическата гимназия в София към разкопките на връх Острец. Това ни кара да направим всичко възможно и да осигурим заедно с общината макар и оскъдни средства, за да ги посрещнем и ако не могат да работят пълноценно на връх Острец, то да поработят в музея с материалите, събрани през отминалите два археологически сезона.
Историческият музей в лицето на своите археолози Асен Салкин и Димитър Байряков ще използва летните дни, за да се продължат теренните обходи на археологическите обекти, да се актуализират данните за тях и да се изготвят картони, както и обектите да се нанесат на археологическата карта на България, което донякъде ще бъде и защита срещу иманярските посегателства върху тях. И това е работа, която археолозите ни ще трябва да извършат не само на територията на нашата община, но и на територията на община Ракитово.
Теренните обходи в община Ракитово са с научен ръководител нашия археолог Асен Салкин, а негови заместници са младият ни археолог Димитър Байряков и д-р Андрей Аладжов от Националния археологически институт с музей при БАН, който и в момента работи като научен ръководител на археологическите разкопки в местността Кулата-Градот.
Тук е мястото да спомена и един много радостен за нас факт, защото е признание за това какви специалисти работят в нашия Исторически музей. Археологът на музея Димитър Байряков със заповед на министъра на културата Вежди Рашидов е назначен за регионален отговорник за област Пазарджик във връзка с изготвянето на археологическата карта на България. Министерството на културата е определило двама национални отговорника и по един за всяка област. Това, че за Пазарджишка област е избран нашият археолог, е голяма чест за музея. И отговорност, разбира се, но аз вярвам в неговия професионализъм и работоспособност. Той ще отговаря за приемането, проверката, редактирането и одобряването на картоните, изработени от всички музеи в областта и нанасянето на резултатите върху археологическата карта на България.”
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води