Велинград - online - Пещерите с нови имена, д-р Берон с нови бубoлечки 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Пещерите с нови имена, д-р Берон с нови бубoлечки
Публикувано 2011-08-02 08:34:55 от темпо

Приключи първата национална експедиция по пещерно дело “Терра Бесика”, която се проведе в района на Ракитово от 16 до 18 юли 2011 г. В нея участваха председателят на Българската федерация по спелеология (БФСп) д-р Петър Берон, Константин Стоичков и Христо Христов от Пещерен клуб “Хелектит”, Ангел Генков от ПК “Черни връх”, Лъчезар Кочачев от ПК “Академик”, Иво Колчаков от ПК “Пълдин” и седмина членове на ракитовското сдружение “Суткя”: Димитър Димитров, Свилен Топчиев, Стойчо Зарев, Георги Срънчалиев, Николай Ташев, Николай Проданов и Веселка Проданова.

През първия ден от експедицията бе картирана пещерата “Паничката” и още една пещера, която вече ще се нарича “Малката паничка” - тя е на метри и от първата и на входа й е направен вертикален изкоп.
Вторият ден е денят на голямото чистене. От пещера край язовир Голям Беглик пещерняците са изнесли и складирала 150 чувала боклук, но това е само началото на акцията и тя трябва да продължи, защото има още много за чистене. Участниците в експедицията дадоха на тази пещера името “Проданка”, а К. Стоичков картира част от нея, тъй като боклукът засега не позволява да се продължи по-навътре.
Същия ден с участието на П. Берон и Хр. Христов е картирана и пещера на остров Батлъбоаз край язовира. Пещерняците изказаха специална благодарност към колегите си от сдружение “Байкария” за предоставените безплатно лодки и водачи, за да стигнат до пещерата. Децата от лагера на Беглика, който провежда “Байкария”, са нарекли пещерата на острова с името “Сърната”.
По думите на К. Стоичков първите два дни са били “пълно разочарование” за д-р Берон, който не е намерил от любимите си пещерни бубулечки. На третия ден пещерняците са предприели разчистване в пещерата “Обиталището”, за да се провери евентуална връзка с “Водната пещера”. В близост е открита и неизвестна досега пещера с номер 2944 в каталога на БФСп и с ново име “Чукура”.
Ето какво разказа К. Стоичков: “Влязохме вътре и видяхме микроскопични бели организми - вероятно колемболи. Изнесохме ги в момента, когато Петър Берон твърдеше, че неговата част от експедицията е провал. Видя кутийката и от учудване почти я изтърва. Развълнувано каза, че това, което сме намерили с Веси, вероятно е нов за науката вид сляпо бръмбарче”.
На края на експедицията всички пещерняци я определиха като успешна и си пожелаха нови срещи, за да довършат работата си по картирането на пещерите.
Невена Павлова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола