Велинград - online - Проф. д-р Николина Огненска: Без стари градски песни и кич на дорковска сцена 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Проф. д-р Николина Огненска: Без стари градски песни и кич на дорковска сцена
Публикувано 2011-08-09 09:22:06 от темпо

Чудесно е, че фестивалът в Дорково го има! На прима виста мога да посоча поне две причини: първо, има възможност за изява на самоотвержените участници, които без да бъдат финансирани, идват да покажат фолклора и за тях тази изява е особено важна. Втората причина е, че фолклорът така живее, слуша се от млади хора в публиката. Колкото повече такива събития и фестивали, толкова по-добре!

В Дорково чух и видях много хубави групи, но държа да спомена за каква промяна може да се мисли от организаторите в бъдеще. Не всички групи пеят авторски фолклор. Не е допустимо да се пеят стари градски и авторски песни, щом фестивалът е за автентичен фолклор. Някои от групите, които не пеят автентичен фолклор, се представят много добре и е жалко, че не спазват регламента. При селекцията на участниците е добре да се постави условия групите, които пеят добре, да изпълняват автентичен фолклор или да не се включват. Може да се мисли фестивалните дни да се увеличат от 2 на 3, а в програмата да се обявяват и песните, които ще бъдат изпълнени, като съставите пеят песните от областта, от която са. В носиите на някои от участниците има голям кич, който от естетическа гледна точка не въздейства добре и се измества представата за старите костюми.
Министерството на културата трябва да се ангажира по-сериозно с фестивала в Дорково - да дойде негов представител , което носи респект към събитието особено сред чуждите гости и да се отпускат повече средства.
Ползата от фестивала в Дорково е огромна. Това е един вид школа за ръководителите на самодейни състави - тези, които умеят, могат да натрупат много опит от това, което наблюдават. За да е още по-пълна ползата, би могло през дните на фестивала да се организира среща-дискусия на ръководителите на съставите - те също ще дадат ценни идеи на организаторите. Като цяло атмосферата на фестивала в Дорково е прекрасна, а организацията много добра.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води