Велинград - online - Търсят уникалния двуглас от Велинградско 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Търсят уникалния двуглас от Велинградско
Публикувано 2011-08-09 09:35:36 от темпо

В продължение на 3 години специалисти от Югозападния университет “Неофит Рилски”, Института по етнология и фолклор с Етнографски музей към БАН и Исторически музей - Велинград ще работят по проекта “Музикалният и танцов фолклор на Северозападните Родопи. Преселници от и във Велинградско”. Както читателите на в. “Темпо” знаят, работата започна в края на 2010 г. През миналата седмица във връзка с проекта във Велинград беше проф. Николина Огненска, доктор по изкуствознание, преподавател във факултета по изкуства в ЮЗУ “Н. Рилски” в Благоевград.

В разговор с проф. д-р Огненска научихме още за изследванията на песенния, инструментален и танцов фолклор в нашия край. Идеята се корени в характерния за Велинградско фолклорен двуглас, който акад. Николай Кауфман записва през 50-те години на миналия век. Сега този двуглас постепенно изчезва, а ръководителят на настоящия проект проф. Димитрина Кауфман иска да открие и възстанови. Най-голям е шансът това да стане в Драгиново, където двугласът все още се среща, макар и рядко.
В изследванията участват известни специалисти, докторанти по фолклор, но и много студенти - това е особено ценно, тъй като в науката има отлив от страна на младите и трябва те да бъдат мотивирани, смята проф. д-р Огненска.
Районът на Велинград е избран заради своите особености като мултикултурен и мултиетничен и заради преплитането на музикални и танцови явления и влияния от хора, преселили се тук от други селища.
По проекта ще се организират научни семинари и кръгла маса, на която ще бъдат представени събраните материали. В момента е етапът на срещи с носители на автентичен фолклор - индивидуални изпълнители и фолклорни групи. Записаните песни ще бъдат нотирани и ще влязат в сборник, който ще бъде предоставен на преподавателите по народно пеене за обучение на студентите, а те от своя страна ще обучават учениците. Проф. Огненска подчертава, че това е пътят за запазване на живия фолклор.
В рамките на проекта ще се направи библиографско проучване на досега излезлите материали за региона. Записите ще влязат в документален филм, мултимедиен продукт и каталог. Партньорите по проекта обмислят и създаване на етноложка изложба, която да гостува и представя фолклора на нашия край в цяла България.
От страна на Исторически музей - Велинград по проекта работят директорката Снежана Велева и етнологът Георги Куманов, който сподели: “Много се радвам за проекта, защото периодичните изследвания на фолклора в региона са се случили доста назад във времето - през 50-те и 60-те години на ХХ век. По-късно са проучвани само отделни страни, но цялостно изследване на музикалния и танцов фолклор с насока разгадаване на приноса на преселниците досега не е правено. Три години са голям срок и затова се надяваме и на голям ефект. Много любопитно също е какво от нашия фолклор се е запазило в друга среда - например в Шуменско, където има преселници от Велинградско”.
Посещението на проф. д-р Н. Огненска съвпадна с най-големия празник на автентичния фолклор в нашия край - фестивала в Дорково от 29 до 31 юли. Нейното мнение за фестивала е особено ценно, тъй като идва от безспорен специалист и ще е от полза и на организаторите, и на любителите на автентичния фолклор.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води