Велинград - online - Идеи за културен туризъм: Пътуваща изложба и музей на бесите 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Идеи за културен туризъм: Пътуваща изложба и музей на бесите
Публикувано 2011-08-09 09:57:15 от темпо

На 2 август 2011 г. завърши третата международна археологическа експедиция на територията на община Велинград. Този път тя не работи на връх Острец, тъй като общината така и не намери пари, за да продължат разкопките на върха, въпреки че Острец от тази година вече е обект с национално значение.

Отново научен ръководител на експедицията беше проф. д-р Диана Гергова. Тя доведе специалиста по археоастрономия (издирване в археологически паметници на данни за познанията на древните в областта на астрономията) д-р Николай Дерменджиев, който е и единственият, защитил десертация на тема “Методология на археоастрономическите изследвания, анализ на обекти и находки на територията на България”, магистър по древна история и археология от най-престижния за Канада университет Макгил в Монреал; специализиращата в областта на ранножелязната епоха в Източно Средиземно море Цвета Манолова, както и шестима полски студенти от университета в Жешов в Полша, където проф. Гергова чете лекции по тракийска история и петима възпитаници на Класическата гимназия за древни езици и култури.
Всичката тази научна мисъл и желаещи да търсят истините на древната ни история млади хора съсредоточи силите си в местността “Свети Илия” над Клептуза, където от 2002 до 2006 г. археолог Д. Катинчарова проведе разкопки на тракийското светилище, но и те бяха прекратени, оставяйки много въпроси без отговори.
Научният ръководител проф. Гергова сподели за краткото време на тазгодишната работа: “Получихме много важни резултати от обекта, тъй като разкрихме ограда, стена и връзката й с голямата централна култова сграда. В югоизточния ъгъл на тази сграда направихме сондаж и открихме ритуална яма с въглени, керамика и кости. Това проучване се оказа много важно, защото ни помогна да установим, че бесите са имали правила. Сега намираме комплекси,в които централно място заема правоъгълна сграда (кула). Вярвам, че в близко бъдеще ще се осигурят средства, защото ние сме в състояние да открием за какво точно са служели тези съоражения. Знае се, че коститете на Орфей са били погребани в урна върху колона. Неща от такъв модел сме уловили. Искаме да работим и намираме пълната подкрепа на Историческия музей в лицето на нейния директор Снежана Велева. Много искаме да вярваме в добрите намерения на кмета и Общината за сериозна работа от наша страна в областта на археологията”.
Проф. Гергова отново подчерта, че целият район на Велинград предоставя изключително интересни паметници, свързани с историята и културата на бесите. Те са тракийското племе воини и жреци и след приемането от тях на християнството се превръщат в едни от най-ревностните разпространители на християнската религия. С тях се свързва построяването на манастира на Мъртво море и превеждането библия с името “Бесика”.
Проф. Гергова сподели още, че няколкогодишните археологически проучвания тук са предоставили достатъчно материали и е дошло време за създаването на пътуваща изложба, посветена на тракийското племе беси. Тази изложба ще е първата крачка от създаването на уникален музей на бесите във Велинград, което би ни превърнало в столица на бесите. А с разработването и социализирането на тракийските светилища на връх Острец и над Клептуза Велинград може да бъде интересна дестинация на културно-историческия и поклонически туризъм.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води