Велинград - online - ГЕРБ начело на 17-членна Общинска избирателна комисия 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ГЕРБ начело на 17-членна Общинска избирателна комисия
Публикувано 2011-08-09 10:11:32 от темпо

17 членове ще има новата Общинска избирателна комисия (ОИК), която ще отговаря пряко за провеждането на изборите за кмет на община Велинград, кметове на населените места и Общински съвет на 23 октимври 2011 г. Бройката е определена в новоприетия Изборен кодекс и е с 6 човека повече в сравнение с досегашната ОИК, в която участваха 11 представители на политическите сили.

На 3 август 2011 г. кметът Иван Лебанов покани местните лидери на парламентарно представените политически сили на преговори за състава на ОИК. С пълномощни от съответните централи в преговорите участваха: Стоянка Гинчева от ГЕРБ, Иван Бандаков от БСП и Коалиция за България, Али Мареков от ДПС, Иван Мавриков от НДСВ, Цветко Петлов от Атака и Капка Вачева от Синята коалиция. От страна на Общинска администрация преговорите води секретарят на общината Стоянка Кърпачева с участието и на Никола Вецов.
Г-жа Кърпачева разясни процедурата, по която партиите са били поканени на преговорите. Трудности е създало уведомяването на Атака заради липса на избран нов председател, след като досегашният Борислав Чинков наскоро е подал оставка. Въпреки че няма парламентарна група в Народното събрание, НДСВ участва в преговорите и в състава на ОИК, тъй като има избрани депутати в Европейския парламент.
При прегледа на пълномощните от ГЕРБ представиха пълномощно от областния председател Иван Иванов, според което правото да представляват ГЕРБ заедно и поотделно имат Ангел Даскалов и Стоянка Гинчева. Тъй като пълномощното не бе подписано от председателя на партията Бойко Борисов, бе даден срок за отстраняване на пропуска. Още докато течаха преговорите, по факса пристигна нужният документ.
Този път преговорите за състава на ОИК протекоха много по-спокойно, тъй като разпределението на местата в комисията бе предварително ясно според представителството на политическите сили в Народното събрание и Европейския парламент: 8 места за ГЕРБ, по 3 за Коалиция за България и ДПС и по 1 място за Синята коалиция, Атака и НДСВ.
Без спорове бе прието, че председателят на ОИК ще бъде от ГЕРБ, а за поста от партията посочиха Стоянка Гинчева. В момента г-жа Гинчева е шеф на Поземлената комисия във Велинград, а на предишните местни избори бе кандидат за общински съветник от листата на ГЕРБ. Новият председател на ОИК има две висши образования - математика и информатика, счетоводство и финанси.
Единственият спор по време на преговорите възникна за позицията секретар на ОИК. И от ДПС, и от БСП пожелаха техен представител да заеме поста. Али Мареков изтъкна, че в двете последни ОИК секретарят (Мехмед Дживгов) е бил от ДПС и има натрупан опит. Иван Бандаков от БСП се аргументира, че е хубаво да има промяна в тази практика, още повече, че от БСП предлагат юрист в лицето на Мария Манолчева. По предложение на Капка Вачева се стигна до гласуване на двете предложения. За предложението ДПС да получи поста секретар на ОИК гласуваха ГЕРБ и ДПС, а кандидатурата на БСП бе подкрепена от Синята коалиция, Атака и БСП. НДСВ се въздържа и при двете гласувания. При създалата се патова ситуация решението коя политическа сила ще има секретар и коя заместник-председател на ОИК - Велинград ще вземе Централната избирателна комисия.
Партиите предложиха и поименен състав на членовете на ОИК, който ще бъде утвърден от ЦИК (списъка публикуваме отделно). Според Изборния кодекс членовете на ОИК трябва да имат висше образование. Изискването те да са юристи на практика е трудно осъществимо, но е положително, че в бъдещата ОИК техният брой ще е по-голям от досега. В новия състав има както нови лица, така и опитни “изборджии”, участвали и преди в състава на ОИК.
Предстоят преговори за разпределението на местата и състава на секционните избирателни комисии. Те започват на 22 август и ще продължат на 13 септември 2011 г. На 22 август ще стане ясен и поименният състав на комисията по чл. 242, ал. 7 от Изборния кодекс. В новата комисия, каквато на досегашни избори не е работила, ще има шестима представители на парламентарните партии и един на Общинска администрация.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води