Велинград - online - “ВКТВ” и “ЕВКК” пред раздяла 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“ВКТВ” и “ЕВКК” пред раздяла
Публикувано 2011-08-09 10:12:39 от темпо

На 4 август 2011 г. председателят на Общински съвет - Велинград Мустафа Джамбаз е изпратил покана-уведомление до общинското дружество “ВКТВ” и водното сдружение “Евроводкомерс къмпани” (“ЕВКК”). Поканата е във връзка с изтичане на договора от 19 август 2003 г. за съвместна дейност между двете фирми и неговото прекратяване на 19 август 2011 г. До 16 часа на 19 август 2011 г. “ВКТВ” и “ЕВКК” трябва да уредят всички свои взаимоотношения и да съставят протокол, който да бъде представен в Общински съвет - Велинград.

Въпросният договор за съвместна дейност между “ВКТВ” и “ЕВКК” многократно е бил в центъра на общественото внимание, като повечето от коментарите и оценките са били с отрицателен знак. Сега, когато предстои да са течли чертата и да се преценят вредите и ползите от него, нека припомним предисторията:
Точно преди 10 години, през август 2001 г., тогавашният кмет д-р Цветан Дафов възлага на доц. Иван Тричков и инж. Ганчо Димитров разработка за определяне на загубите от вода по водопреносната мрежа във Велинград и предложения за технически решения как тези загуби да бъдат намалени. Двамата специалисти обобщават в доклад, че относителната загуба на вода за 1 км водопроводна мрежа във Велинград е 114 кубика. Крайният извод е изключително тревожен: 73% от водата се губи, а основната причина са старите водопроводи и съоръжения. Логичното предложение за техническо решение на проблема е изграждане на нова водопроводна мрежа във Велинград.
Междувременно по същото време в общината вече е постъпило предложение от водното сдружение “ЕВКК”. Няколко месеца по-късно, на 13 декември 2011 г. тогавашният Общински съвет гласува решение, с което дава на “ЕВКК” право за ползване на водопроводната система, собственост на общинската фирма “ВКТВ”, за срок от 10 години. Пред местния парламент кметът д-р Дафов казва, че новите условия в държавата налагат търсене на нови решения и общините трябва да привличат инвестиции за решаване на проблема с ВиК мрежата. Управителят на “ЕВКК” Янко Пеев от своя страна заявява пред Общинския съвет, че водното сдружение ще инвестира 25 500 000 лева за намаляване загубите на вода по мрежата, пречистване на водата, подземен кадастър, програма за водоснабдяване на всяко от селищата в общината. Съветниците получават писмени предложения от “ЕВКК”, в които инвестициите са описани по вид и са определени срокове до 2008 г. включително. Общинският съвет избира комисия от петима съветници (Неджат Кехайов, Никола Вецов, Асим Адем, Георги Янев и Михаил Алексиев), която е натоварена да контролира изготвянето на бъдещия договор за съвместна дейност. Според гласуваното решение пълното съдържание на договора трябва да бъде предоставено на Общинския съвет. Упълномощени да подпишат договора са кметът д-р Цветан Дафов и тогавашният управител на “ВКТВ” Атанаска Хрисчева.
Съвместната дейност между двете фирми започва, но подписите под договора са сложени доста по-късно - на 19 август 2003 г. и затова той е за оставащите 8 години. Съвместната дейност е причина за недоволство и брожения сред служители и работници на “ВКТВ”, а финансовите показатели не са в полза на общината и нейното дружество. Когато след години се стига до преглед на договора от страна на Общинския съвет, се вижда, че щедро обещаните инвестиции не са включени в текста на самия договор, а фигурират единствено като приложение към него, което не поражда задължения за “ЕВКК”. Последвалите опити за прекратяване на договора се оказват неосъществими, защото биха натоварили общината с плащането на непосилни неустойки.
10 години по-късно договорът изтича и Общинският съвет като принципал на “ВКТВ” отговаря за бъдещето на общинското дружество. Към момента в сесията не са анализирани резултатите от съвместната дейност и ситуацията с наближаващия краен срок на договора. Дали той ще бъде прекратен или е възможно да бъде удължен? Самата история на договора доказва, че много по-важни от заявените добри намерения са конкретните подписани текстове. Така че ще чакаме 19 август 2011 г., за да видим каква посока ще избере община Велинград.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола