Велинград - online - РОСНА КИТКА: Кътче от Япония, заредено с енергия и хармония 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

РОСНА КИТКА: Кътче от Япония, заредено с енергия и хармония
Публикувано 2011-08-22 22:35:58 от темпо

Кътче от Япония във Велинград. Специално място, предизвикващо усещане за нещо различно. Именно различно е първата дума, с която може да започне описанието на тази градина, свързана с Изтока, с неговата философия, с неговите разбирания за живота.
“Тук открих Япония” са думи на Ая Отаки - културно аташе в японското посолство у нас, посетила преди време Велинград и тази градина, наречена на страната й - японска градина

За уникалната в световен мащаб японска градина във Велинград ни разказа Стефка Костова, комплексен управител в балнеокомплекс “АкватониК”.
- Какво точно представлява японската градина?
- Няма еднозначно определение, нито единствен стил. Хората от Запада най-често виждат двата елемента - каменни фенери и старателно загладен чакъл, но не е достатъчно, за да се нарече една градина японска.
Японската градина е красотата, постигната чрез смесване на естествени растения, пясък, вода и камъни (скали), декорирано сухо речно дъно, перпетум излив, къща за чаена церемония. Японците смятат, че местата, оградени от скали и гъсто растящи едно до друго дървета, са жилища на боговете.
Японска градина, в която няма цветя, а само 15 скали, разположени сред загладен чакъл, носи името “Отпадъците на средновековния строител”. Това е една от най-известните японски градини. “Бунтът на цветята в храма Хенян” пък е японска градина, която се променя всеки сезон. Тя е с черешови дървета, азалии, ириси и водни лилии. Това са двете крайности на японската градина, а между тях има стотици вариации, в това число и нашата японска градина. Всички те са още един опит за възпроизвеждане на природата.
- Защо избрахте да направите именно японска градина?
- Това място е заредено с енергия и хармония. Има много деликатност, духовност и красота във взаимоотношенията и традициите в Япония. Това е един по-различен и непознат свят, който заслужава да бъде уважен и пресъздаден, за да доставя радост и духовно пречистване.
Идеята е на нашия собственик, благодарение на пътуването му до Япония и опознаването на японската култура. Нашата градина е направена по закона на японската традиция. Стилът и дизайнът на японските градини са така създадени, че да представят вселената в ограничено пространство: загладеният пясък представлява океан или река, скалите - острови или планини, а малките дървета символизират идеята за цяла гора. Туфите създават зрително просвещение, фенерите добавят мистика, традиция и духовност. Пясъкът, камъните и скалите създават пространство за тишина, размисъл и съзерцание. А “вацихаши” (японският мост от 8 части) осигурява време да се насладим на малките неща, които често и лесно пренебрегваме в забързания живот, като навлизаме в градината постепенно, с японски стъпки. Иглолистните дървета, борът - нито един пейзаж не се е считал за завършен, без да присъства този елемент, символ на мъжество и дълъг живот. При създаването на група дръвчета се следяло те никога да не запълват луната. Японската градина е един от най-интригуващите аспекти в японската култура и живот, тя е интерпретация и идеализирана представа за природата.
- Неразделна част от тази японска градина е къщата за чаени церемонии. Разкажете малко повече за нея и за самата чаена церемония?
- Провеждаме японска чаена церемония, която е един от компонентите за опознаване на националната психолоигия на японците. Тя е естетически култ, форма на умствено разтоварване и начин на възпитаване на елегантни маниери и етикет. Пиенето на чай е не само с целебно действие, но и стимул за доближаване до изначалната красота, сътворена от природата и добрия вкус. Чаената къща е малко помещение. Неговата скромност и простота в подредбата, полумракът въплъщават класическата японска представа за прекрасното. Неслучайно ползите от този ритуал са свързани с активна медитация, подобряване на имунната система, регулиране на кръвното налягане, намаляване на общата заболеваемост, стимулиране на централната нервна система, борба с годините.
- Харесва ли се този различен интериор на вашите гости? Добро място за релаксация ли е японската градина?
- Японската градина е едно от нещата , с които се отличаваме от останалите хотели. В нея ще оцените, че животът има и друго измерение - хармония на душата с чувствата и сетивата на място, възпроизвело природата и вековната традиция в миниатюра. Доказателство за това е една притча за майстор на чаена церемония, живял през 16 век. Той построил градина за своя клиент и я обградил с жив плет, който скривал гледката към морето. Клиентът бил недоволен, но един ден понечил да измие ръцете си в езерцето. Оттам през една пролука на плета видял морето и се усмихнал. Както майсторът се надявал, клиентът прозрял идеята на дизайна. Защото умът му направил връзката между езерцето и големия океан и по този начин между самия него и необятната вселена.
Да се опиташ да разбереш символиката в японската градина всъщност означава да направиш опит да осъзнаеш философията на една култура, далечна и загадъчна за нас. Не е нужно да имаш огромно количество познание, за да усетиш, че там, на Изток животът и усещането за пълноценност стоят върху здрава основа от простички неща като хармония, толерантност, състрадание, разбиране болката на другия, желание да помогнеш, когато ти самият си в беда и не на последно място - осъзнаване, че не светът се върти около теб, а всички заедно правят този свят. За мнозина далеч от магнетичния Изток тези простички неща са повече думи, отколкото правила.
Около разговорите за велинградската японска градина се върнах малко назад, към отдавана прочетаната книга “За Япония - като за Япония”. Като последни изречения авторът проф. Марко Семов пише: “Тя (Япония) ми отвори очите да видя не само нейните чудесии, но покрай тях да видя по-добре и нашите, български работи”. Да отворим очи и ние...
Дима Николова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води