Велинград - online - “Фантана” показа армънска сватба в Етъра 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Фантана” показа армънска сватба в Етъра
Публикувано 2011-09-06 08:43:38 от темпо

Посетителите на единствения в България музей под открито небе Етъра на 27 и 28 август се насладиха на възстановките на сватбена обредност под наслов “Сватбата - единство и многообразие”. Етъра показва сватбени обичаи от различни краища и на различни етнически групи от 2008 г. През 2010 г. с голям интерес от страна на публиката и специалистите бе посрещнато представянето на Драгиновска сватба и обичая “тельосване”.
През 2011 г. в Етъра отново имаше наше участие: армънската фолклорна група “Фантана” (“Извор”) към читалището в Дорково, в която участват и армъни от Велинград.
Армъните, известни още като “власи” и “цинцари”, облечени в традиционните си колоритни носии, представиха част от армънската сватба. Подготовката за сватбата включва изработването на хламбора - типичното сватбено знаме, украсено с цветя и ябълки. Публиката видя посрещането на булката в новия дом, където се изпълняват редица обреди за плодородие и семейно щастие: булката минава по платно с два хляба под мишници и носейки в двете си ръце менци с вода. Показани бяха и обредите, извършвани от младоженците на чешмата, които също имат символно значение. Тъй като цялата възстановка с песните и репликите бе на армънски, за присъстващите бе подготвена брошура с превод.
Етнологът от Исторически музей - Велинград Георги Куманов съобщи, че представянето на “Фантана” в Етъра е било много високо оценено от организаторите. Според него е изключително радващ фактът, че новите ръководители на армънската група Георги Гушев и Ангелина Караджова продължават и пазят създадената вече традиция.
Участниците във “Фантана” изказаха голяма благодарност към община Велинград в лицето на кмета Иван Лебанов и на ресорния отговорник Ангел Лулев за осигурения транспорт.
Наред с нашите армъни тази година в Етъра представиха сватбени обреди ансамбли за автентичен фолклор от селата Шипково, Горна Росица, Кацелово, Белгун, Могилище и Ледник. В Етъра вече се трупа архив за богатството и многообразието на сватбените обичаи, които събират общности и култури.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води