Велинград - online - От Драгиново до Акьорен: Коренът се знае и помни 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

От Драгиново до Акьорен: Коренът се знае и помни
Публикувано 2011-09-13 11:14:37 от tempo

От 3 до 6 септември Ансамбълът за автентичен фолклор “Драгиново”, воден от своята ръководителка Грета Кадьова, върна визитата на училищния детски ансамбъл от село Акюрен, община Силиври в Република Турция. Официални гости при посещението бяха представителката на общината Юлиана Ковачева, кметът на Драгиново Бисер Кафеджиев, председателят Алексей Мъзълов и секретарят Бисер Атипов на НЧ “Методи Драгинов”.

Интересен за село Акюрен, което наброява около 2 хиляди души, е фактът, че в него живеят драгиновци, които преди 100 години са напуснали родното Драгиново. И още един факт: хората от селото продължават да пазят езика и обичаите, възрастните говорят на стар драгиновски диалект, въпреки че в селото живеят и преселници от Кърджалийско.
С много вълнение ръководителката на ансамбъла Грета Кадьова разказва за посрещането и посещенията в селата на община Силиври: “Още със слизането от автобуса и запяването акапелно на красивата наша родопска песен “На мене ли се сърдиш, либе, или на селото” всички се разплакаха. Кметът подари на всичките нас (50 души ансамбъл) подаръци. Пяхме и в другите села на общината, а солистките ни Ани Съдъкова, Дуня Фетова, Метла Налбантова, Любка Перчинкова, Ягода Цанкова и малката Ати Кисимова, която е при мен от 6-годишна и наскоро се върна с награда от конкурс в Беларус, заедно с целия ансамбъл навсякъде бяхме посрещани и изпращани от публиката с много аплодисменти. Музикантите Митко Дедов с акордеона и Джанко с тарамбуката се сливаха с техните кларнетисти и тъпана и всички заедно направихме голямо шоу. Кметовете на трите села, където пяхме и танцувахме, ни организираха след концертите пикник с 3 чевермета. В село Декирменкьой, което има 5 хиляди жители и 25 предприятия - едно от най-богатите села на Турция, участвахме в Празника на доматите. Нашите момичета Любка и Миглена взеха участие и в модното ревю, представяйки красивите ни носии. Тук трябва да спомена, че навсякъде бяхме аплодирани от изключително възпитана, интелигентна и светска публика
Силиври е един прекрасен град на Мраморно море. Неговият кмет г-н Й. Исиклар при посрещането ни каза много топли думи за България: “Искам отношенията ни да бъдат топли, да си помагаме и да се почитаме. Да бъдем добри комшии и да представяме и опознаваме нашите култури.” Той даде в наша чест официална вечеря и прие поканата ни да гостува със съпругата си на нашите Празници на културата през следващата година, за да видят с очите си топлите минерални извори на родопския Велинград”.
Ансамбъл “Драгиново” започва подготовката за следващото гостуване в Силиври за празника на млякото през 2012 година.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай