Велинград - online - Музиколози изследват традиционните зурни на Юндола 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Музиколози изследват традиционните зурни на Юндола
Публикувано 2011-09-13 11:26:48 от tempo

Работата по проекта “Музикалният и танцов фолклор а Северозападните Родопи. Преселници от и във Велинградско” продължи с посещение на проф. д-р Димитрина Кауфман и доц. д-р Весела Тончева от Института за фолклор към БАН на събора на Юндола на 4 септември. Ден след това, на среща в хотел “Деви”, разговаряхме за впечатленията им от чутото и видяното на събора.

“Такова нещо съм виждала само в Копривщица”, казва В. Тончева, изумена от огромния брой хора на Юндола. За Димитрина Кауфман интересът към музикалния фолклор на нашия край датира от години, когато заедно с известния си съпруг академик Николай Кауфман са записвали песни в Дорково и са правили изследвания. “На мен ми остана меракът за задълбочено проучване, интересът кое е местно и кое е привнесено. За нас като хора на науката е важно да си отговорим на въпроса как са се смесили влиянията, да видим това диагонално движение от Шумен до Велинград през цяла България”, обяснява проф. Кауфман и с нескрита възхита говори за много красивия местен двуглас, който е гордостта на Чепинско.
Посещението им на събора на Юндола е провокирано главно от интереса към музиката на зурнаджиите, които озвучават провежданите тук по традиция пехливански борби. Борбата има своята динамика - забързване, забавяне, така наречените “насъсквания”, умора; всичко се развива като на сцена и изисква съответната музикална драматургия. Зурнаджиите по правило са цигани, майсторлъкът се предава по мъжка линия и много се внимава да бъде опазен в рода. Днес зурнаджиите основно са от Разложко, каквито бяха и музикантите тази година на Юндола. Такива музиканти все още има в Дорково, Драгиново и Ракитово. Според специалистите свирят хубаво като техници, но и тук се наблюдава общата за културата теннденция да се върви към опростяване. Съвременните зурнаджии са усвоили сравнително нов песен материал и го приспособяват към местния фолклор. Това е малък щрих от първото голямо и подробно изследване на музикалния фолклор в нашия край, което е крайната цел на проекта. Досега няма такъв научен труд, който да обобщи натрупаните факти в музикално и хореографско отношение и затова очакванията са високи. За съжаление първоначалната сума е орязана и това налага редуциране и на дейностите по проекта - парите няма да стигнат за филм и за сборник с ноти на записаните песни, чието издаване е изключително скъпо. “Материалът ще бъде събран и систематизиран, а ако на следващ етап получим повече пари, ще го издадем”, казва с надежда проф. Димитрина Кауфман.
Преди да се разделим, двете музиколожки благодарят за съдействието на Историческия музей и специално на Снежана Велева и Георги Куманов. А работата по първото цялостно научно изследване на музикалния ни фолклор ще продължи още близо 2 години.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай