Велинград - online - МЕСТНИ ИЗБОРИ 2011: НА СТАРТА НА КАМПАНИЯТА 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

МЕСТНИ ИЗБОРИ 2011: НА СТАРТА НА КАМПАНИЯТА
Публикувано 2011-09-13 11:45:17 от tempo

Летвата е 5000 лева за съветник, 50 000 лева за кмет
В рамките на предизборната си кампания всеки кандидат за общински съветник по закон има право да изхарчи до 5000 лева. Сумата важи както за включените в партийни листи, така и за независимите претенденти. За кмет на община сумата зависи от броя жители и за Велинград е до 50 000 лева, а за Ракитово двойно по-малко - до 25 000 лева.
Кандидатите за кметове на кметства в зависимост пак от броя жители, могат да се разпростират в рамките от 2000 до 10 000 лева. Контролът ще се осъществява от Сметната палата, където по време на кампанията ще има единен публичен регистър на всички регистрирани партии, коалиции и инициативни комитети на независими кандидати. В този регистър ще бъдат публикувани имената на дарителите и размера на техните дарения, както и имената на социологическите и ПР агенции, с които работят кандидатите. След приключване на изборите ще се оповестят публични отчети на изразходваните в кампанията суми. Всеки от избраните съветници и кметове в срок от 30 дни след изборите е длъжен да декларира източниците на финансиране и разходите по кампанията.

Дарителите трябва да декларират произхода на средствата
Новият Изборен кодекс “затяга” финансирането на предизборните кампании. Партиите и инициативните комитети имат право да харчат собствени средства и да получават дарения, но само от физически лица. Забранени са анонимните дарения, както и дарения от български и чуждестранни юридически лица и еднолични търговци.
Максималното дарение, което може да направи физическо лице, е 10 000 лева. Но трябва да има предвид, че за всяка сума над 1000 лева трябва да се декларира и произходът на средствата. И още: всички приходи и разходи по кампанията над 1000 лева се правят само по банков път.
Освен пари, дарителите могат да подпомагат кампанията с осигуряване на помещения, личен труд, услуги с материали и др., чийто размер също не може да надхвърля границата от 10 000 лева.

Плакат на къща или витрина - само с разрешение на собственика
С кметска заповед вече са определени местата, на които кандидатите имат право да разлепват плакати и други агатационни материали. Тъй като след броени дни ликовете на многобройните мераклии за власт ще ни гледат от всички посоки, за гражданите е важно да знаят, че никой няма право да поставя плакати върху огради и стени на техните домове, без те да са дали лично разрешение. Същото важи за витрините на магазини, заведения и други търговски обекти, където поставянето на агитационни материали може да стане само със съгласието на собственика или наемателя.
Върху агитационните материали задължително трябва да бъде отбелязано от чие име се издават и да фигурира текст, че купуването на гласове е престъпление. Глоби грозят както тези, които поставят плакати в нарушение на законовите правила, така и тези, които унищожават агитационни материали на политически конкуренти.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води