Велинград - online - Профилактика и ваксина пазят от рак 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Профилактика и ваксина пазят от рак
Публикувано 2011-09-19 21:08:44 от темпо

През уикенда хотел “Олимп” бе домакин на семинар, посветен на профилактиката на рака на шийката на матката - заболяване, от което само през 2011 г. се очаква да заболеят нови 1200 жени. Организатори на семинара бяха Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката и Асоциацията за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата “Усмихни се”.

Медицинските специалисти дадоха множество примери за начините, по които се води профилактиката срещу този вид рак в редица европейски страни. Геновева Петрова, изпълнителен директор на социологическата агенция “Алфа Рисърч”, представи и резултатите от национално проучване сред жени, които имат дъщери от 10 до 15 години - оптималната възраст за поставяне на ваксина срещу заболяването. Основният извод от проучването е, че като заболяване ракът на шийката на матката и съществуващата ваксина за предпазване от него са познати, но предимно в големите градове, сред жени от по-висока образователна група и с достъп до по-качествени медицински услуги. Дори и в тази група обаче знанията за профилактиката на заболяването са оскъдни и елементарни, а именно превенцията може максимално да помогне в битката срещу този вид рак.
Липсва и достатъчна информация за ваксината срещу рак на шийката на матката, като проучването сочи, че дори лекарите не са достатъчно запознати и затова не препоръчват ваксината масово. За разлика от доста европейски страни, у нас тази ваксина не е включена в Националния имунизационен календар и не се заплаща от Здравната каса.
Д-р Клара Калджиева, председател на сдружението на педиатрите от извънболничната помощ, постави акцент върху това, че именно детските лекари трябва да играят основна роля при превенцията срещу заболяването. Ваксината има най-голям ефект при млади момичета, които не са водили полов живот.
Главната препоръка, която прозвуча в повечето изказвания, бе ваксината срещу рак на шийката на матката да стане задължителна и да се заплаща от Здравната каса.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола