Велинград - online - Борис Резов дари 28 картини на галерията 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Борис Резов дари 28 картини на галерията
Публикувано 2011-09-27 08:10:43 от темпо

На 20 септември в Градската художествена галерия се откри изложба-живопис “Тревогата у човека” на пазарджишкия художник Борис Резов. Откриването уважиха врид кметът Исмет Бабучи, Юлия Ковачева от отдел “Култура” на общината, проф. Орхан Оглу, преподавател в Художествената академия в турския град Коня.

Борис Резов е роден през далечната 1929 г. и е един от основателите на Дружеството на пазарджишките художници. Работил е като художник-плакатист, нагледна агитация, живопис, рисунка и пластика. Носител е на Голямата награда за живопис на Дружеството на пазарджишките художници, на Почетния знак на Пазарджик и два пъти на Почетния знак на Художествена галерия “Станислав Доспевски”.
Сред 28-те платна на изложбата са картини с имена “Миротворецът”, “Трагедия”, “Градът на мрака”, “Принцът”, “Очакване”, “Безумие”, “Духовен разпад”...
Уредникът на ГХГ художникът Бранко Манушев призна, че идеята за изложбата се е породила преди година и половина на пленера на Юндола и определи темата на картините с думите: “Оригинално творчество, отразяващо начина на мислене на бай Борис за нашия общ дом Земята и нейното състояние.”
Пазарджишкият художник Методи Пешунов говори за човека и твореца Борис Резов, започвайки със сентенцията “Най-трудното за човека е да постъпи човешки”.
Художникът Борис Резов призна: “За мен изкуството не е професия, то е духовност и стои над занаята”. И разказа за работата си в продължение на 4-5 години с Димитър Казаков-Нерон, който има картина в Лувъра: “Той ми показа пътя. Показа ми как да мисля. Научи ме, че в живота има много извори, но важното е да избереш от кой извор да пиеш, защото има извори с отровна вода”.
Общественикът Костадин Зяпков определи Димитър Казаков-Нерон като “един от българските гении в изобразителното изкуство” и допълни, че Борис Резов е подарил безвъзмездно над 50 картини на Димитър Казаков на Пазарджишката художествена галерия.
С думите “Аз обичам Велинград и ставам гражданин на Велинград” 82-годишният пазарджишки художник подари на нашата Художествена галерия всички картини от изложбата “Тревогата у човека”. Показа, че е истински творец, за когото изкуството е духовност и носи наслада, когато го даряваш на хората.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води