Велинград - online - Художници от Турция: Обичах това място даже преди да го видя 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Художници от Турция: Обичах това място даже преди да го видя
Публикувано 2011-09-27 08:15:44 от темпо

За 10 дни Спа хотел “Деви” се превърна в ателие. Накъдето и да се обърнеш - картини, четки, бои, палитри, стативи, а въздухът е наситен с истинска творческа енергия...
14 известни художници от Турция се събраха във Велинград на международен пленер под наслов “Магията на Родопа и водата”. Някои от тях участваха в пленер тук и преди година, а за болшинството това бе първа среща с нашия град.

Художниците дойдоха от различни краища на Турция, а за нивото на проявата е показателен фактът, че сред участниците бяха творци от ранга на Джума Оджаклъ, когото наричат архитект на изобразителното изкуство в Турция, Орхан Джебраилоглу - преподавател в Селжукския университет в Коня, Туран Енигиноглу - директор на секцията по изобразително изкуство в университета в Измир, Айше Аркюн от известна галерия в Анкара и др. Куратор на изложбата бе г-жа Айнур Ачъкгьоз, благодарение на чийто превод и съдействие се докосваме до впечатленията на гостите от Турция.
“Усетихме топлината и красотата на България. Не се чувстваме в чужбина. Природата много ме трогна, а хората са толкова красиви. Имаше моменти, в които не сдържах сълзите си, а една част от нашите сърца остава тук”. Думите са на Белгин Акън, но усещането, че тук не са на гости, а у дома, изглежда е заразило всички.
Туран Енигиноглу споделя: “Моите деди са се изселили от Македония за Турция. Винаги съм усещал голямо желание да видя Родопите. Всички, които видях тук, приех като мое семейство. Голямо щастие е да съм тук”.
В същия дух са и думите на Бедри Карайамурлар: “Най-важното е това, че споделяме една и съща география, култури, които са близки, облекло, храна и традиции си приличат. Винаги съм усещал голямо привличане към българската музика, а това важи за много хора. Тук се чувстваме като в родна страна, не ни е чуждо. Обичах това място даже преди да го видя. Запазете тази красива природа! Чрез изкуството, а не чрез политиката, хората по-добре се разбират един друг”.
Наред с усещането за близост, участниците в пленера са единодушни и по темата, че във Велинград има нещо, което непременно трябва да съхраним и пазим. Мете Сизгин казва: “Пристрастих се към всичко. Това е много хубава и красива страна и искам да ви призова да я пазите. Ние вече живеем в страна, която започна да погрознява. Ако имате възможност, не правете това, пазете природата си от “голямата цивилизация”. Ние вече ядем грозни неща, а тук опитахме истински вкусна, натурална храна”.
Всеки от творците, с които разговаряхме, отдели специално място, за да благодари на организаторите - председателя на Общинския съвет Мустафа Джамбаз и собственичката на Спа хотел “Деви” Цвета Андонова, която заслужено е нарисувана и в една от картините от пленера.
А картините, създадени през тези 10 дни във Велинград, вече могат да бъдат видени в залата на общинския информационен център. Изложбата бе официално открита на 24 септември в присъствието на генералният консул на Турция от консулството в Пловдив Рамис Шен, народния представител и кандидат за кмет от ГЕРБ Ангел Даскалов, зам.-областния управител Ваня Минкова и председателя на Общинския съвет Мустафа Джамбаз.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай