Велинград - online - 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club


Публикувано 2011-09-27 08:30:29 от темпо

Последната редовна сесия на настоящия Общински съвет - Велинград се проведе на 20 септември и бе белязана от предстоящите избори. Голяма част от съветниците отново са кандидати за местната власт и затова бяха особено предпазливи при гласуването на решенията.

Изборите стана причина на финала на този местен парламент един от тримата съветници на ГЕРБ - Боряна Петричева да се обяви за независим и така
ГЕРБ ОСТАНА БЕЗ ГРУПА
С дата 17 септември г-жа Петричева е подава заявление за напускане на групата на ГЕРБ, която се разпадна заради изискването група да образуват минимум трима съветници. Управляващата партия остана само с двама съветници - Владимир Коцев и д-р Жеко Чешмеджиев. Впоследствие се оказа, че на предстоящите избори Боряна Петричева ще се бори за място на съветник като четвърта в листата на Общество за нова България с водач Златко Златанов.
Също в предизборен дух
БЗНС ПИТА ЗА ТРОТОАРИТЕ
Групата на БЗНС входира питане до Общинска адиминистрация с какви средства са изградени новите тротоари в централната част на кв. Чепино и ул. “Хан Аспарух” в кв. Лъджене. От ОА обещаха писмен отговор по темата.
Още при обсъждането на дневния ред постъпиха предложения на последното си заседание Общинският съвет да гласува само неотложни точки, за да остави важни за града и общината решения на следващия местен парламент. Председателят Мустафа Джамбаз напомни на колегите си, че до полагане на клетва от следващия настоящият Общински съвет трябва да работи.
ВОДА И ПОЛИТИКА
Общинската фирма “ВКТВ” поиска разрешение да закупи със собствени средства дълготрайни материални активи на обща стойност 60 000 лева. От Зелена България предложиха отлагане на точката, подкрепено и от Екатерина Каферинова. Тя критикува Общинския съвет, че не си е свършил работата преди прекратяването на договора между “ВКТВ” и “ЕВКК” и през месец май не е анализирал състояние на общинската фирма. Г-жа Каферинова цитира думите на управителя на “ВКТВ” Ибрахим Бухов пред вестник “Темпо”, че дружеството разполага с техника, за да поеме изцяло дейността и попита защо тогава ще се купува нова техника.
“ВКТВ” доказа, че поема дейността тотално, въпреки че от “ЕВКК” прогнозираха колапс. Имаме амортизирана техника, а предвидените средства са за подобряване на услугата”, отговори Ибрахим Бухов. Той допълни, че досега общинската фирма е поддържала и обогатявала техниката на една частна фирма и призова с водата да не се прави политика.
Златко Златанов обясни колебанията на съветници с витаещ слух, че няма да има прозрачност при купуването на новата техника. В същия дух Фидел Беев каза, че се говори, че след два месеца “ЕВКК” ще се върне на бял кон. В крайна сметка болшинството съветници подкрепи искането на “ВКТВ”, а единствено против бяха от ГЕРБ.
“ГОРЕЩИ КАРТОФИ” ЗА СЛЕДВАЩИЯ МАНДАТ Съветниците отложиха за следващия мандат няколко решения, по които вече са гласували, но общественото мнение във Велинград е особено чувствително.
Отново бе дискутирана оценката за отстъпеното право на строеж (ОПС) на “Клептуза лимитед” ЕООД, представлявано от Илия Кадинов, върху площ от 180 кв.м. в района на Клептуза. Оценката за удължаване срока на въпросното ОПС от 10 години в безсрочен е 6480 лева. Фидел Беев призова съветниците да не превръщат последната сесия в промоция, защото такова решение не е в интерес на гражданите. Съветникът Лазер Белев подчерта, че това е най-скъпото ОПС във Велинград и решението е в интерес на гражданите. Решението подкрепиха съветници от Зелена България, ЗНС и ГЕРБ, а от ДПС, БСП, БЗНС и ВМРО се въздържаха и така предложената оценка не бе приета.
За втори път бе внесено искането на “ПР ПЛАН” ООД за оформяне на част от общинската зелена площ на бул. “Съединение” като входно пространство на хотел “Сезони”. Като ново обстоятелство бе посочено, че фирмата предлага като дарение озеленяване с капково напояване. Главният архитект подчерта, че входът ще е само за пешеходци, а колите ще ползват другия вход откъм ул. “Ал. Константинов”. Но съветниците не приеха стесняването на тротоара до 50 сантиметра, защото ще затруднява преминаването на гражданите и решиха точката да отпадне от дневния ред.
Още една тема с предистория бе новопостъпило искане от “Яни комерс” ЕООД с управител Янка Табакова общината да даде съгласие като съсед за ново отреждане на парцел за автогара (познатата автогара “Тонев”). Общинският съвет отказа изменението през 2008 г., а сега потвърди отказа си. По точката М. Джамбаз прочете писмо от собственика на автогара “Чепино автотранспорт”, с което се напомня, че в населените места автогарите трябва да имат остояние от 50 метра от жилищни сгради.
Сред решенията, които съветниците предпочетоха да оставят за по-късно, бе искането на “Социално осигуряване” - Пазарджик общината да даде безвъзмездно и за срок от 5 години помещения за офис на НОИ в сградата на “Стройком” на ул. “Борислав”. В противен случай десетки хора и фирми ще трябва да пътуват за всяка услуга от НОИ до областния център.
Отложена бе и точката, с която се иска отмяна на решението от предишната сесия общинската болница да отдаде под наем, а не безвъзмездно, помещения на центъра за спешна медицинска помощ. В писмо до Общинския съвет директорът на Центъра за спешна помощ - Пазарджик д-р Иван Стойнов пише, че това решение е прецедент за България и ако не получат помещенията безвъзмездно, то Спешната помощ ще пребазира екипите си от Велинград в Ракитово. Темата явно не се стори “спешна” на съветниците и решението остава за понататък.
С пожелание към колегите си да са усмихнати председателят Мустафа Джамбаз удари камбаната на последната сесия. Усмивките на съветниците от мандат 2007-2011 г. бяха запечатани и на традиционната “снимка за историята” пред сградата на общината.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай