Велинград - online - Програми и схеми се борят с високата безработица 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Програми и схеми се борят с високата безработица
Публикувано 2011-10-04 08:50:47 от темпо

Велинград продължава да е “първенец” с най-висок процент безработица в регион Пловдив и най-висок процент на хората, които получават месечни социални помощи. Безработицата е около 30%, а на помощи разчитат над 2040 човека. Шанс за безработните дават различните схеми по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” и Националният план за действие по заетостта. Те бяха представени на информационни срещи, организирани от Бюрото по труда на 29 и 30 септември във Велинград и Ракитово.

Директорът на Бюрото по труда Анна Коева и експертите Елка Терзиева и Елена Муртина изчерпателно разясниха на работодателите и партньорите по различни проекти новите възможности за наемане на безработни по схемите “Аз мога повече”, “Адаптивност”, “Отново на работа”, стаж на младежи и др.
На 30 септември изтече срокът за заявления по “Аз мога повече” и обучения по професионална квалификация и ключови компетентности ще започнат над 180 човека. Интерес има към програмата за детегледачи, от която вече са се възползвали 10 семейства във Велинград, към които скоро ще се присъединят още две. Засега липсват кандидати по “Адаптивност”, която е предназначена за хора на 4-часов работен ден и предлага обучение в оставащите 4 часа. Работодатели са се насочили и към програмата за младежи, завършили средно или висше образование, но без трудов стаж, на които предлагат стажуване под ръководството на наставник-специалист. Нови възможности дават програмата “По-близо до работа”, която насърчава наемането на работещи от друго населено място и “Социални иновации в предприятията”, по която фирмите могат да кандидатстват с проекти пред Бюрото по труда до 3 ноември 2011 г., като максималният размер на отпусканата сума е 390 000 лева.
Вече е в ход и процедурата по програмата “От социални помощи към осигуряване на заетост”, по която работят остовно общините с проекти за общополезни дейности. Тази година с проекти за поддръжка и охрана могат да кандидатстват и училища, детски градини и църкви.
Големият проблем, който спира работодателите да участват в подобни схеми, са високите изисквания към тях. Фирмите не трябва да имат публични задължения, да не са в ликвидация или процедура по несъстоятелност и не на последно място да са готови да водят огромна документация.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води