Велинград - online - Има ли риск от изборен туризъм и “мъртви души” в списъците? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Има ли риск от изборен туризъм и “мъртви души” в списъците?
Публикувано 2011-10-11 10:49:44 от темпо

Една от големите опасности за предстоящите избори е така нареченият “изборен туризъм”. Институтът за развитие на публичната среда, който води кампания за честни избори, огласи официални данни от ГРАО за извършените в отделните общини регистрации по настоящ адрес. От Института за развитие на публичната среда алармират държавните институции, че в общините, където има натрупване на нови регистрации по настоящ адрес в периода от 31 януари до 22 юни 2011 г., съществува риск от изборен туризъм.

В община Велинград до определената с Изборния кодекс дата 22 юни 2011 г. 496 човека са се регистрирали по настоящ адрес. Така те са придобили нужния статус на уседналост и имат право да гласуват тук за кмет на община и общински съветници. Най-голям е броят на направилите такава регистрация във Велинград - 309, Драгиново - 55 и Сърница - 39.
Може ли да се говори за нарастване на регистрациите по настоящ адрес във времето преди изборите? За да отговорим на този важен за вота въпрос, да направим сравнение: в периода 1 септември 2010 - 31 януари 2011 г. броят на този вид регистрации за община Велинград е 206, от които 118 в общинския център. Тоест в предхождащия датата за уседналост период се наблюдава увеличение с повече от 2 пъти за общината и близо 3 пъти за общинския център Велинград.
Аналогична тенденция е налице и в община Ракитово. Там регистрациите по настоящ адрес в периода 1.09.2010 - 31.01.2011 са 65, докато към важната за изборите дата 22 юни 2011 г. нарастват до 198 (142 са в Ракитово, 23 в Костандово и 31 в Дорково). Тук увеличението е дори повече от 3 пъти.
Дали тези допълнителни гласове могат да “обърнат” вота в нечия полза? До голяма степен това е обвързано с общия брой избиратели и избирателната активност. Най-силен би могъл да бъде ефектът при изчисляването на така наречената общинска избирателна квота, която ще определи кои партии и коалиции ще преодолеят “бариерата” за влизане в Общинския съвет и кои ще останат под чертата. В този случай дори няколко гласа могат да бъдат решаващи.
Допълнителни въпроси будят и избирателните списъци, за които открай експерти по изборния процес твърдят, че са пълни с неточности и “мъртви души”. Тъй като изборите са “2 в 1”, ще гласуваме по два различни списъка - един за президент и втори за местния вот. По официални данни имащите право на глас от Община Велинград за президентските избори са 36 270 от общ брой жители 45 279, а за местните избори 35 902 от общ брой жители 45 108. За сравнение: на последните местни избори през 2007 г. право да пуснат бюлетина за кмет и съветници в община Велинград са имали 35 793 човека.
Да припомним, че според официалните статистически данни от “Преброяване 2011” жителите на Община Велинград към 1 март 2011 г. са 40 707 - тоест с близо 5000 (!) по-малко от тези в избирателните списъци, по които ще гласуваме на 23 октомври т.г. Двете системи на ГРАО и НСИ са различни, но е крайно време гледаме на подобни разминавания не просто като на поредния български парадокс, а най-после да се въведе ред в списъците, по които избираме бъдещото управление на общините и държавата.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай