Велинград - online - Уж е хляб, а има сърце 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Уж е хляб, а има сърце
Публикувано 2011-10-17 21:09:31 от темпо

“Никой не е по-голям от хляба” казаха и показаха възпитаниците на Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Алеко Константинов” навръх Петковден. По случай Световния ден на хляба 16 октомври в двора на гимназията бе подредена трапеза, на която можеше да завиди всеки майстор и любител на хляба и хлебните изделия.
Невероятното изобилие от погачи, баници, солени и сладки вкуснотии осигуриха домакините от ПГИТ “Ал. Константинов” и фирмите производители: “Кахраман”, “Симид”, “Кадьова 52”, “Илия Линчев”, “Меденка Любимка” и “ТРИМ”. Г-жа Тодорка Ланджова, помощник-директор на гимназията, изрази огромното си задоволство, че са успели да обединят около идеята водещите местни фирми и благодарност за тяхната щедрост и отзивчивост. Инициативата бе подкрепена и от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите - Велинград, а сред специално поканените гости бяха второкласниците от СОУ “Св.св. Кирил и Методий” в ролята на дегустатори.
Бъдещите майстори хлебари от гимназията разказаха историята на хляба и неговите безчет разновидности по света. В празничния календар на българина, който посреща всеки гост с хляб и сол, няма празник без обреден хляб на трапезата, за нас хлябът е основна храна, свещен символ, небесен дар. Дори и днес, когато толкова ценности се променят, хлябът е неизменен и вечен - огромен като земята, замесен със слънце, изпечен с обич. “Уж е хляб, а има сърце”, казаха водещите, които с носталгия припомниха вкуса на намазани филии от детството, дъхавата бабина питка на Бъдни вечер и мечтата да имаш огромно огнище, за да опечеш хляб за целия свят.
“Майсторите предлагаме вече много неща, но хората обедняват и сега купуват все по-малко хляб и хлебни изделия”, каза собственикът на баничарниците “Кахраман” и така очерта най-големият проблем пред бранша в момента.
А колко българинът обича да хапне хляб и сродните му вкуснотии пролича от щурма към отрупаните щандове в края на празника. Деца и възрастни буквално си облизаха пръстите, хвалеха майсторите-производители и с благодарност за проявената щедрост им пожелаваха успех в правенето на хляб. Защото никой не е по-голям от хляба, а неговото създаване не е само бизнес, а и благословено чудо.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води