Велинград - online - До 2-3 г. трябва да имаме проект за геотермално отопление 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

До 2-3 г. трябва да имаме проект за геотермално отопление
Публикувано 2011-11-01 08:37:29 от темпо

По покана на Инициативния комитет “Да поработим за Велинград” на 28 октомври министърът на околната среда и водите Нона Караджова се срещна с велинградчани. Председателката на комитета София Ключкова разказа и показа със снимки проблемите на общината, свързани с минералните води, баните, сондажите и каптажите, замърсяването на речните корита, недостатъчния контрол от страна на институциите, липсата на договори между общината и хотелите, изградили водопроводи за минерална вода, както и липсата на приходи от минералните води в общинската хазна. В срещата участва и кандидат-кметът на ГЕРБ Ангел Даскалов.

В отговор министър Караджова припомни, че МОСВ прехвърли на Община Велинград две находища на минерална вода - Каменица и Драгиново. В същото време министерството намали тарифата за ползване на минерална вода от 1.50 на 0.50 лева за кубик. За находище Каменица Общинският съвет на Велинград може да гласува дори безвъзмездно ползване, каза Н. Караджова.
Тя призна, че състоянието на сондажите за минерална вода, които са изключителна държавна собственост, е отчайващо лошо. Заради това много от хотелите не могат да получат международно сертифициране на своята дейност. Сега вече е отделен финансов ресурс, за да започне хигиенизиране на сондажите, съобщи министър Караджова. От Басейнова дирекция - Пловдив са определили Велинград като приоритетен и се очаква да изберат чрез обществена поръчка изпълнител за хигиенизирането на сондажите за минерална вода.
Нона Караджова определи като първостепенна задача в близко бъдеще Велинград да се отоплява не с дърва и въглища, а с геотермална енергия. В момента градът разполага със свободен ресурс от почти 100 литра/секунда топла минерална вода, но не разполага с проект за геотермална централа. Според министъра на екологията общината трябва да направи всичко възможно, за да може в близките 2-3 години да има изготвен проект. Това означава да се направят всички предпроектни проучвания, да се избере технологията за полагане на тръбите, да се направи финансов план и да се изгради дружество начело с компетентен екип. Изключително важно е това да се свърши до 2014 г., когато започва новият програмен период на европейските финансиращи програми, за да се осигурят и инвестиции за бъдещата геотермална централа в курорта.
Г-жа Караджова изрази убеждението си, че за подобряването на ВиК мрежата във Велинград ще помогне приетият закон за публично-частните партньорства. Тя обяви, че има много нередности при концесиите на баните. По темата се изказа и Георги Велев, който обяви, че спира да обжалва решенията за прекратяване концесията на Чепино баня.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай