Велинград - online - Изборът за общински съветници - пак в съда 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Изборът за общински съветници - пак в съда
Публикувано 2011-11-01 08:41:20 от темпо

Дни след като Общинската избирателна комисия (ОИК) обяви официалните резултати от изборите за Общински съвет - Велинград, вече са факт и първите искания за повторно преброяване на бюлетините и касиране на вота. В първата инстанция, която ще решава - Административен съд Пазарджик, вече е образувано дело 800/2011 г. за избора на новите общински съветници и друго дело за кметския вот в Крастава.

До края на изминалата седмица официалните жалби срещу решение 353 на ОИК за избор на Общински съвет бяха четири. От името на партия ГЕРБ Ангел Даскалов подаде жалба чрез ОИК до Районна прокуратура - Велинград. В жалбата се изразява несъгласие и съмнение по действителността на резултатите от вота за партия Земеделски народен съюз с водач на листата за съветници Екатерина Каферинова. От ГЕРБ посочват секции 1, 6, 9, 10, 12, 14, 19, 41 и 50, в които резултатът за ЗНС бил много по-малък, отколкото е отразен в протоколите на секционните комисии. Затова настояват за повторно преброяване на бюлетините в тези секции и твърдят, че ще се окажат по-малко от общинската избирателна квота от 692 гласа, а това ще направи неправомерен избора на Екатерина Каферинова за съветник.
Подобни аргументи присъстват и в жалбата на местната коалиция “Заедно за Велинград”. “Не съм доволен от неправилно отчетения брой гласове за представляваната от мен коалиция”, пише в жалбата Александър Гагов. Според застъпниците на коалицията при преброяването действителни гласове за тяхната листа са отчетени като недействителни, а в същото време са завишени гласовете за ЗНС. От “Заедно за Велинград” искат Административен съд - Пазарджик за провери и касира избора за общински съветници. Двете жалби на ГЕРБ и “Заедно за Велинград” вече са обединени от съда в едно дело.
ДПС също оспорва изборни резултати с два сигнала-искане за повторно преброяване на бюлетините, подписани от общинския лидер Али Мареков и кандидата за кмет Андрей Премянов и адресирани до ОИК и ЦИК. Според единия сигнал има неправилно отчетени гласове в секциите от 1 до 22, 36 до 39, 41 до 56, 58 до 65. Като драстично нарушение от ДПС посочват изборите в Крастава, където броят на гласувалите е 862, а в урната за местния вот са намерени 875 бюлетини - с 13 повече (!) от подписалите се избиратели. Това е причина членове на СИК да подпишат протокола с особено мнение.
Скандалът, за който “Темпо” писа, се разрази в нощта на изборите, когато и представители на ОИК начело с председателката Таня Гинчева отпътуваха за Крастава. ОИК обяви за избран кмет на Крастава досегашния кмет и кандидат този път на ГЕРБ Мустафа Еюпов, който има само 7 бюлетини повече от кандидата на ДПС Мустафа Узунов. С подадените жалби от ДПП искат отмяна на решението за избор на кмет на Крастава и повторно преброяване на гласовете за Общински съвет.
Двете дела стартират тази седмица, на 4 ноември 2011 г.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води