Велинград - online - Новият Общински съвет - ясен, но не съвсем 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Новият Общински съвет - ясен, но не съвсем
Публикувано 2011-11-01 08:44:46 от темпо

В изборите за общински съветници преди седмица са гласували 20 058 жители на общината от общо имащи право на глас 35 843. Във Велинград са упражнили правото си на глас 21 135 избиратели, а в селищата от общината - 14 708. Броят на недействителните бюлетини в този вот е 1187. Избирахме между 23 партийни листи и двама независими.

Общинската избирателна квота е 692 гласа - кандидатите, събрали толкова и повече гласове участват в разпределението на 29-те мандата, а останалите отпадат. На предишните избори през 2007 г. гласуваха 19 793 избиратели, квотата беше 683 гласа и в Общинския съвет влязоха 7 партии. Този път активността бе малко по-голяма и отново в състава на местния парламент ще участват 7 партии: ДПС, ГЕРБ, БСП, ЕНП, Общество за нова България (ОНБ), местна коалиция “Заедно за Велинград” и ЗНС. Но разпределението на мандатите е доста по-различно и чертае нова картина:
ДПС събира 5075 гласа (4332 в селищата и 743 във Велинград) и с този резултат отново е първа политическа сила в общината. Избирателната активност обаче оказа сериозно влияние върху крайния резултат. През 2007 г. с 4029 гласа ДПС получи 10 мандата. Сега с водач на листата депутата Делян Пеевски и с повече гласове печели 9 места за общински съветници. Преди изборите областният председател на ДПС Юмер Хамза каза, че целта им е да имат поне един мандат повече - тоест поне 11, но задачата не бе изпълнена. Засега, ако не настъпят откази и размествания, извън състава на Общинския съвет остава досегашният председател Мустаф Джамбаз, който е на 12-то място в листата на ДПС.
ГЕРБ поднесе голяма изненада, печелейки 4755 гласа за Общински съвет. През 2007 г. управляващата партия взе скромните 1164 гласа и само 3 места в Общинския съвет. С по-малко гласове, но също с 9 мандата, ГЕРБ дели челната позиция с ДПС. Партията като бележи и сериозно присъствие сред традиционния електорат на ДПС - 2075 гласа в селищата, както и в ромските секции. Предстои да видим до какво ще доведе този паритет на силите и коя от двете големи партии ще успее да сформира стабилно мнозинство.
БСП също може да се похвали с успех. През 2007 г. партията събра 1196 бюлетини и съответно взе 3 места в местния парламент. Сега с Георги Янчев и нови лица начело социалистите имат подкрепата на 1943 избиратели и 4 мандата за съветници. Гласовете за социалиститеса предимно от Велинград, а присъствието им в кметствата е минимално - само 170 гласа.v С резултат от 923 гласа на четвърто място е местната коалиция “Заедно за Велинград” (ЛИДЕР и ВМРО-БНД) с водач на листата Александър Гагов, който бе заместник-председател на миналия Общински съвет, но от листата на тогава единното ВМРО. Половината от гласовете за новата коалиция са селищата в общината - 463.
С летящ старт в Общинския съвет влиза новата Европейска народна партия (ЕНП). Решаващо за успеха се оказа присъствието на напусналия ДПС депутат Касим Дал. Листата на ЕНП начело с Реджеп Ходжов събра 881 гласа, основно от Сърница и направи 2 мандата за съветници.
Нов-стар участник в местния парламент ще бъде Общество за нова България. Водач на листата е Златко Златанов - в предишния Общински съвет той водеше групата от 4 съветници на Зелена България, спечелили 1776 бюлетини през 2007 г. Листата на Общество за нова България получи наполовина по-нисък резултат - 830 гласа и спечели само две места в новия Общински съвет.
За Земеделски народен съюз (ЗНС) гласуваха 785 избиратели и така взе само един мандат. През 2007 г. с 941 гласа ЗНС имаше трима съветници, а сега в Общинския съвет влиза само Екатерина Каферинова, която поставя и рекорд с пети пореден мандат за общински съветник.
Първи под бариерата за мандат в Общинския съвет с 584 гласа са ОДС-БЗНС с водач Снежана Велева, досега зам.-председател на местния парламент. Националният фронт за спасение на България с водач на листата Димитър Байрактаров спечели недостатъчните за мандат 562 гласа. “Под чертата” останаха ДЕИ, ДРОМ, Синята коалиция, РЗС, Зелената партия с водач Фидел Беев, НДСВ, АТАКА, ВМРО-НИЕ и др. Отново в Общинския съвет няма да има независим съветник, макар че и двамата кандидати Рени Тренова и Димитър Доспатски сами постигнаха по-високи резултати от ред партии.
Първите жалби срещу резултатите в Общинския съвет вече са факт (резултатите по секции публикуваме в таблицата). Възможно е повторение на сюжета от преди 4 години, когато седмици наред в Административния съд в Пазарджик се отваряха чували и се броиха бюлетини. За да се подреди картината, ще чакаме тази седмица избраните съветници да получат своите удостоверения от ОИК и след това да стане ясно дали ще има отказали се от местата си в полза на следващите в листата. Така че търпение: новият Общински съвет е ясен, но не съвсем.
Елена Баева

Кой как гласува виж линка "Местни избори 2011"

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай