Велинград - online - Среща на спомени 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Среща на спомени
Публикувано 2011-11-08 08:42:12 от темпо

Така г-н Костадин Зяпков нарече творческата вечер, посветена на Тодор Пелев - дългогодишен ръководител на театралния колектив в читалище “Будилник” Ракитово, участник и организатор на дейността му. Вечерта се проведе на 1 ноември - деня на народните будители и затвърди традицията на този празник да припомняме делата на ракитовските будители.

Камерната зала на читалище “Будилник” беше препълнена от хора, спомнящи си високата, стройна и елегантна фигура на бай Тодор Пелев, съчетана с впечaтляващата му разностранно развита личност и невероятно излъчване.
Мария Мирова-Димова припомни богатата биография. Тодор Александров Пелев е роден на 28 май 1917 г. в Ракитово. Първоначално учи в родния си град, а през 1931 г. постъпва в най-доброто тогава на Балканския полуостров техническо училище “Цар Борис III” в София, профил “Лесовъдство” и завършва трети по успех и с правото да избере къде да работи. Заедно с чаровната софиянка Евтимия той избира Царската гора в Чамкория, където в една дъждовна вечер се среща и с цар Борис III, закъсал между ловната резиденция “Саръгьол” и “Царска Бистрица”.
До 1950 г., когато се установява трайно в Ракитово, Тодор Пелев работи в Горско стопанство “Чехльово”, Горско стопанство “Велинград”, “Строймат”. Успоредно с работата поема и театралната трупа във Велинград, в кв. Лъджене.
Прибирайки се в родното село, още през есента на 1951 г. той се захваща с театралната самоейност в читалище “Будилник”. На следващата година оставя лесничейската професия и става секретар на читалището до 1957 г. В определени дни, когато има нужда, е и касиер, и библиотекар, и домакин.
Поставените от Тодор Пелев музикални театрални пиеси се играят с успех в Ракитово, Велинград, Пазарджик, Пловдив и други места.
От 1957 до 1977 г. е секретар в Общински съвет - Ракитово, с малки прекъсвания, когато работи в дървообработващия завод “Вела Пеева”.
Тодор Пелев има две деца - син Александър и дъщеря Людмила. Умира на 12 април 2001 г. По повод празника на будителите и честването на Тодор Пелев г-жа Надка Цигова бе изпратила послание, чрез което се надяваше “във времена на будна кома” да се обърнем към скромното величие на нашите будители, “носители на будна съвест”. В постанието си тя окачестви Т. Пелев като личност, достойна за подражание.
В залата присъстваха следовници на Тодор Пелев, които са участвали в негови постановки, попили от таланта, ерудицията, елегантните жестове и взискателонстта към работата по време на подготовката за спектаклите. Спомени споделиха Костадин Зяпков, Жанета Иванова, Митко Кантарев, Ангелина Андонова, Райна Баева, Невена Димова.
Д-р Иван Иванов припомни за един човек, обичащ и пазещ природата, сливащ се с нея на Пашино бърдо и общуващ с приятелите си “на чашка отлежало коняче”.
Още щрихи към неговата личност прибавиха Стоян Арабов, който като млад специалист е мислел, че бай Тодор е кметът на Ракитово, защото е излъчвал достойнство и авторитет с осанката и думите си; а Невена Димова сподели, че една женица казала “С тоз чилек трева да се репетира, за да говориш с него”. “Невероятно излъчване”, каза Стоян Арабов и всички се съгласиха, че такива люде рядко се раждат, но дълго се помнят.
На стените в камерната зала беше подредена експозиция със снимки от семейнния албум на Тодор Пелев, надписани с впечатляващия му калиграфски почерк. Сякаш казаното от Чехов “У човека всичко трябва да бъде прекрасно - и лицето, и дрехите, и душата, и мислите!” е писано за Тодор Пелев.
През септември 2011 г. наследниците на Т. Пелев чрез сина му Александър направиха дарение от неговата лична библиотека. Книгите са обособени на самостоятелен стелаж в библиотеката, като волята на дарителите е да бъдат ползвани в заемната от читатели. От името на читалищното ръководство и читателите на библиотеката Мария Мирова-Димова връчи на Александър Пелев благодарствено писмо и сувенир.
Ал. Пелев сподели удовлетворението си от честването. Сълзи имаше и в очите на сестрата на Т. Пелев - Нора, дъщерите на брат му Георги - Елена и Ана, сина на сестра му Невена - Виктор.
Срещата завърши с общото убеждение, че тези вечери, посветени на ракитовските будители, трябва да се случват всяка година, за да не може духовният мрак да надделее над будната съвест.
Невена Павлова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води