Велинград - online - Шестима ученици от Велинград с награди от национален конкурс 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Шестима ученици от Велинград с награди от национален конкурс
Публикувано 2011-11-08 08:45:48 от темпо

За 19-ти път клуб “Родолюбие” проведе националния ученически конкурс, който тази година бе под наслов “България - европейска самоличност и специфична готовност”. В конкурса участваха възпитаници на две велинградски училища - СОУ “Васил Левски”, които вече имат успехи в конкурса и ПГИТ “Алеко Константинов”, които се включиха за първи път. Повод за гордост е фактът, че шестима от участниците се класираха на призови места и получиха награди за своята научно-изследователска дейност. Награждаването се състоя на 4 ноември 2011 г. в Националния исторически музей в София и бе посветено на празника на народните будители.

Нов успех за клуб “Краезнание”
На 4 ноември четирима ученици от СИП “Краезнание” към СОУ “Васил Левски” Велинград заедно с директора на училището Емил Моллов и госпожа Радка Тотолакова - учител по история и цивилизация, взеха участие в церемонията по награждаването на участниците в ХIХ Национален ученически конкурс “Родолюбие”, проведена в Националния исторически музей - София.
Тази година ученици от училището участваха в конкурса с пет реферата, като три от тях са наградени на национално ниво. На Петя Норова и Иван Борисов бе връчена наградата на Националния военноисторически музей за техния реферат на тема “Първото сражение на Балканската война”. Нели Кацарова получи специална награда за реферат на тема “Веда Словена”, Стефан Веркович и Чепинско”. Вероника Мануилова също бе наградена за реферата си “Стойо Докумов и дружество “Просвета” - предвестници на Дружба “Родина’’.
На госпожа Радка Тотолакова за втора поредна година бе връчена награда за консултант във връзка с помощта й при съставянето на рефератите.
Петя Норова, ученичка от ХI клас

Учители и ученици “съживиха” историята
Ученици от ПГИТ “Ал. Константинов” за първа година участваха в националния конкурс на клуб “Родолюбие” и вълнението им от наградите и признанието е заслужено. Под прякото ръководство на г-жа Атанаска Геджева първи места в конкурса спечелиха Йорданка Гончева и Ивета Живкова. Фондация “Тангра Тан Нак Ра” удостои Йорданка Гончева със специална награда за реферата “Армъните - древни и вечни”. Ивета Живкова зае първо място за най-добра презентация с подготвената от нея по темата “По стъпките на армъните”. Научен консултант на участниците беше етнологът от Исторически музей - Велинград Георги Куманов.
Наградите донесоха много положителни емоции за ПГИТ “Ал. Константинов”, защото са оценка за многото свършена работа през последните 2 години. Благодарение на проектите за екскурозоводи и етнографи децата излязоха от учебните стаи и видяха колко интересна история, празници и традиции има в Чепинския край. “Учениците посветиха много време и ентусиазъм, увлече ги точно това, че излязохме от училище и възкресихме възрожденския дух на търсене и опознаване на родния край”, сподели преподавателката по история г-жа Фани Спасова. Тя заедно с Дора Ланджова, Наска Геджева и Ели Гергова-Еличина са екип, който успя за кратко време да “съживи” историята и традициите на Чепинско - Бабинден, Великден, Гергьовден. А успоредно с това учениците имат практическа полза и са убедени, че наученото ще им помогне в бъдеще като екскурзоводи - професия, за която има глад на кадри във Велинград. Ценен опит натрупаха и при участието в борсата за културен туризъм във Велико Търново и сътрудничеството с музея във Велинград. Това, което правим, е принос към културния туризъм в община Велинград, смята г-жа Спасова, а според г-жа Геджева най-важното сега е учениците да популяризират всичко интересно и важно, което са издирили за Чепинския край. Г-жа Ланджова допълни, че работата продължава и на Бабинден заедно с Иван Звездев ще готвят пред цяла България, за да покажат местните кулинарните традиции за празника.
Поздрави към наградените отправиха директорът на гимназията Александър Табаков и директорката на Историческия музей Снежана Велева.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола