Велинград - online - Разкол още на старта 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Разкол още на старта
Публикувано 2011-11-08 08:59:58 от темпо

На “чист” понеделник, 7 ноември 2011 г., новоизбраните кмет на община Велинград Иван Лебанов и общински съветници положиха клетва и встъпиха в длъжност. Минути след като всички заедно произнесоха клетвените слова “... и във всичките си действия ще се ръководя от интересите на гражданите на Община Велинград”, стана ясно, че и този мандат тръгва с лишена от градивност конфронтация.

Събитията от деня започнаха с тържествено посрещане на кмета Иван Лебанов на входа на общината, където първи го поздравиха врид кметът Валентина Цветанова и зам.-кметът Исмет Бабучи. Спазена бе традицията деца да посрещнат кмета с хляб и сол и да прелеят менче с вода под аплодисментите на присъстващите общински служители и граждани.
В голямата зала на общината председателят на Общинската избирателна комисия Стоянка Гинчева връчи удостоверенията на новоизбраните 29 общински съветници. Очаквано декларации, че се отказват от местата в Общинския съвет, подадоха народните представители Ангел Даскалов от ГЕРБ и Делян Пеевски от ДПС, Георги Янчев и Спас Шулев от БСП, а също така и Ахмед Мерджан от листата на ДПС. На техните места в Общинския съвет влизат: Янко Денизов от ГЕРБ, Исмаил Моллов и Мустафа Джамбаз от ДПС, Тошко Кютов от БСП. “С младите хора, избрани в Общинския съвет, нашата община ще цъфти”, пожела г-жа Гинчева.
Правото да открие първата сесия на новия Общински съвет по закон се падна на Тома Пачалов като най-възрастен съветник. Заседанието започна в присъствието на депутатите Ангел Даскалов и Георги Петърнейчев, областния управител Дончо Баксанов и много граждани. 29-те съветници, кметът Иван Лебанов и кметовете на кметства положиха клетва, а съветниците подписаха и клетвени декларации. Г-н Баксанов се обърна към тях с напътствие да запазят добрия тон в общуването, да постигат консенсус в решенията и да се вслушват в мнението, съветите и критиките на хората, защото те са най-добрия коректив.
Втората точка от дневния ред бе избор на председател на Общинския съвет. Тъй като по закон вотът е таен, трябваше да бъде избрана комисия по провеждане на избора. От ГЕРБ предложиха комисията да има 5 членове, а от ДПС направиха предложение членовете да са 7, като всяка от партиите в Общинския съвет има представител. След две гласувания надделя предложението за 5-членна комисия. При избора на нейните членове с гласовете на съветниците от ГЕРБ, ЕНП, Общество за нова България и “Заедно за Велинград” в комисията влязоха само петимата предложени от изброените партии: Йордан Аршинков и Пламен Мавров от ГЕРБ, Реджеп Ходжов от ЕНП, Златко Златанов от ОНБ и Александър Гагов от “Заедно за Велинград”. Без нужната подкрепа останаха предложените от БСП Васил Аврамов и от ДПС Али Мареков. При обявяването на комисията Тома Пачалов каза: “Избрани са следните другари”, залата избухна в смях, а г-н Пачалов уточни, че просто в дясното пространство вижда много бивши другари. Али Мареков от ДПС попита как комисията ще докаже, че изборът не е манипулиран и защо трябва да остават съмнения, че вотът не е честен. Мустафа Джамбаз предложи съставът да се прегласува и да бъде от 7 човека, но новосформираното мнозинство от 15 съветници отхвърли това предложение. За председател на комисията по избора бе излъчен Александър Гагов.
Постъпиха две предложения за председател на Общинския съвет: Мустафа Джамбаз от ДПС, който бе председател в изтеклия мандат и Дияна Кехайова от ГЕРБ, която бе зам.-кмет на общината в последните 2 години. Тайното гласуване се проведе с интегрална бюлетина в стаята на председателя на Общинския съвет. Докато съветниците пускаха гласа си, във фоайето ДПС почерпи със сладкиши за празника Курбан Байрям.
Комисията по избора направи опит да разсее съмненията в честността на вота, като донесе прозрачната урна в голямата зала, където бюлетините бяха извадени и преброени пред всички. Очаквано 15 гласа спечели Дияна Кехайова, а 14 гласа - Мустафа Джамбаз. От групата на ДПС поискаха прегласуване, което да се проведе в голямата зала и в присъствието на областния управител. “Поне от кумова срама да ни бяхте поканили да видим дали урната е празна”, каза Али Мареков, а Ал. Гагов отговори, че не може да става въпрос за такова нещо, защото бюлетините са точно 29. Предложението за прегласуване бе отхвърлено с 15-те гласа на очерталото се мнозинство.
Новият председател на Общински съвет - Велинград Дияна Кехайова прочете слово, в което обеща, че ще работи за авторитета на местния парламент. Над 20 000 жители на общината, които са избрали новите съветници, очакват от нас по-малко показност, повече работа и самодисциплина, да намерим баланс между опита и енергията, в дух на коректност и диалог да защитим високото доверие, което ни е гласувано, каза Д. Кехайова.
Емоционални бяха и думите на кмета Лебанов, който първо благодари на велинградчани за мощната подкрепа към него на изборите. Той призова съветниците да загърбят политическите страсти и напомни, че е доказал, че може да работи с всички и гарантира, че няма да има политическа чистка в общината. “Да се хванем да работим ръка за ръка не само на думи, само така ще докажем, че Велинград е благословен и вечен”, каза Иван Лебанов.
От името на новоизбраните кметове на кметства приветствие произнесе кметът на Крастава Мустафа Еюпов, който също призова да се загърби политическото разединение и похвали Иван Лебанов, че може да работи с всички.
Мария Къдреева, председател на Съюза на пенсионерите 2004, поднесе саксия с цвете за кабинета на кмета Лебанов и му честити от името на хората от третата възраст. Думите й провокираха Иван Лебанов да предложи създаването на обществен Консултативен съвет с участието на 12-те кандидати за кметове, бивши кметове, общественици, за да “работим, а не да не работим за Велинград”.
На финала на първата сесия Тома Пачалов напомни на всички общински съветници, че трябва да попълнят декларации по Закона за предотвратяване конфликт на интереси. Тези декларации ще покажат кой с какво влиза и с какво ще излезе от Общинския съвет.
Веднага след закриване на заседанието в кметския кабинет водосвет за здраве и благоденствие отслужиха отец Антон и отец Ангел. След многото поздравления кметът Иван Лебанов обяви как ще започне вторият му мандат на кметския стол. Първата заповед ще бъде за освобождаване на дългогодишния главен счетоводител на общината Христо Савов, а втората за назначение на Героги Янчев за заместник-кмет. Дали екипът от зам.-кметове ще се запази в предишния състав ще е ясно до 2 седмици. Финансовата задлъжнялост на общината за момента е над 2.5 милиона лева, обяви Иван Лебанов. Самите икономически условия ще наложат съкращения в администрацията, но те няма да са резки, а ще бъдат предложени промени първо на служители, които могат да се пенсионират.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай