Велинград - online - В помощ на жертвите на домашно насилие 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

В помощ на жертвите на домашно насилие
Публикувано 2011-11-14 22:30:20 от темпо

0879 000 448 - това е номерът на “горещ” телефон в помощ на хора, претърпели домашно насилие и нуждаещи се от помощ. Домашното насилие е проблем, който нашето общество все още предпочита да игнорира и да скрие. Точно обратната е целта на проекта, по който работи пазарджишкият Фонд за превенция на престъпността ИГА: да извади истината за домашното насилие, за жертвите и насилниците на светло, да запознае повече хора с възможностите да получат помощ и да обърне вниманието на обществото към проблем, който за съжаление е част от ежедневието на мнозина.

В Европа по теми като насилието над жени, сексуалното насилие над деца, трафика на хора се работи сериозно с помощта на държавни и неправителствени организации. У нас дълго време подобни нелицеприятни въпроси се замитат по килима, но има и повод за оптимизъм: държавата припозна проблема с домашното насилие и вече насочва средства за неговото решаване. Проектът на ИГА се финансира от Министерството на правосъдието и това е едно добро начало.
На 10 ноември в хотел “Елбрус” се проведе работна среща по проекта с участието на партньорите от Окръжен съд - Пазарджик, всички районни съдилища от областта (включително Районен съд - Велинград), областните дирекции на полицията и “Социално подпомагане”. В рамките на 2 дни лекции за домашното насилие изнесоха доц. Владимир Велинов, който е съдебен психиатър, програмният директор на ИГА Димитър Русинов, Мария Чешмеджиева и Светла Данчева от създадения в Пещера Кризисен център за лица и деца, пострадали при насилие.
Фонд ИГА работи пряко с кризисния център в Пещера, където се настаняват най-нуждаещите се от защита жертви на насилие. Освен това по проекта е създадено бюро за консултиране, насочване и подкрепа за жертви на домашно насилие. Програма за превенция на домашното насилие се осъществява в 4 училища на територията на нашата област в Пазарджик, Паталеница и Пещера.
Данните от статистиката са стряскащи: всяка четвърта жена в света е жертва на домашно насилие, около 600 000 българки са жертва на някаква форма на домашно насилие, като за 60 000 от тях то е постоянно. В същото време много от жертвите възприемат агресията срещу тях като нещо нормално, не познават правата и възможностите, които им дава Законът за защита от домашното насилие, не знаят към кого да се обърнат за помощ и съдействие.
“Жените трябва да знаят, че има къде да потърсят помощ”, казва Марияна Бойрикова от ИГА. Посоченият “горещ” телефон е първата и най-търсена възможност за връзка, където нуждаещите се могат да позвънят анонимно, да потърсят и получат съвет от специалист, а когато се налага и да бъдат насочени към кризисен център.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола