Велинград - online - Радост за стопанина 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Радост за стопанина
Публикувано 2011-11-21 21:45:46 от темпо

Иван Тонев Иванов се занимава с животновъдство повече от 20 години. В началото на демокрацията имал 50-60 овце, сега гледа 15 кози. Тази година една от козичките му поднесла изненада: родила 2 ярета през февруари, а на 15 септември се сдобила с още... 4 ярета. Козите не се ярат два пъти годишно и с толкова многобройни рожби, затова голямото потомство е радост за стопанина.

Един от съветите, с които премиерът Бойко Борисов наскоро се обърна към българите, е да стават фермери. Питам Иван Иванов дали е лесно да си животновъд днес в България и дали Европа помага. Той е категоричен: “Не търся субсидии, разчитам само на себе си!”. Примерите, които вижда от телевизионния екран, са го научили, че е по-добре да има по-малко животни, но да може сам да ги изхранва, отколкото да взима заеми и субсидии, а после цял живот да се чуди как да плаща ипотеки и глоби.
Да отглежда кози се запалил благодарение на вече покойния лесовъд Стефан Конакчиев, с когото били големи приятели. Другата причина е, че се пенсионирал по болест и трябвало да се лекува: “След болницата вземах мляко от Пазара. Първите пъти беше хубаво, но после жената, която го носеше, взе да слага сухо мляко. Реших да взема 1-2 козички, за да мога всяка сутрин да си пия хапчетата с чисто мляко. Това ме съживи мен! Не искам да рекламирам, наистина е лековито. Поне знаем, че у дома ядем нещо чисто и истинско - прясно сирене, кашкавал, мляко”. А наред със здравословната храна козичките осигуряват и ежедневна разходка в гората, която също е гаранция за здраве. Имат късмет, че имотът им е до гората, защото в противен случай отглеждането на козите едва ли ще допадне на съседите в града.
Отново се връщаме към премиерския съвет да ставаме фермери. Според Иван Иванов сериозна пречка е, че никой не изкупува продукцията или я взема на безценица. Младите хора животновъдството не ги влече. А има и парадокси, че идват деца, които не са виждали яре и коза.
Ако сте решили да заведете детето си да разгледа зоокъта на Професионалната гимназия по горско стопанство, точно до оградата са “Елените” - там можете да му покажете и малките ярета на Иван Иванов от уникалния набор 2011.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай