Велинград - online - Кръстава върви към нови кметски избори 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Кръстава върви към нови кметски избори
Публикувано 2011-11-21 22:37:53 от темпо

В Кръстава, където бе една от най-ожесточените кметски битки на наскоро приключилите избори, скоро може пак да избират кмет. На 15 ноември 2011 г. състав на Административен съд - Пазарджик обяви избора от 23 октомври 2011 г. за недействителен. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд и крайно решение по казуса ще очакваме от върховните съдии.

Първата съдебна инстанция образува дело за кметския вот в Кръстава по жалба на Мустафа Узунов, кандидат-кмет от ДПС. Като доказателство за опорочаване на изборния процес е посочен фактът, че броят на бюлетините за кмет е по-голям от броя на гласувалите според избирателните списъци. Друго основание за обжалване на решението на Общинската избирателна комисия (ОИК), с което за избран за кмет на Кръстава е обявен кандидатът на ГЕРБ Мустафа Еюпов, е гласуването на лица без лични документи и отразено гласуване от починал човек.
Становището на ОИК - Велинград пред съда е, че няма основание за касиране на кметските избори в Кръстава. Същата позиция отстоява и Мустафа Еюпов, който вече няколко мандата е кмет на селото.
Съдът е установил, че според протокола на секционната избирателна комисия (СИК) в Кръстава броят на избирателите с право на глас е 985, гласувалите са 862, а бюлетините - 875 (839 действителни и 36 недействителни). Гласовете в полза на Мустафа Еюпов са 423, а за Мустафа Узунов - 416. Двама членове на СИК са подписали протокола с особено мнение. По време на изборния ден са постъпили една жалба, една молба и два сигнала за натиск от страна на многото застъпници и наблюдатели.
Проверката на съда е показала, че 3 лица са гласували без в списъка да са отразени данни от документите им за самоличност. Тоест разликата между броя на гласувалите и на бюлетините е 15 при разликата между гласовете за двамата кандидати само 7 гласа.
Съдът приема, че изборният процес е опорочен и допуснатото нарушение е съществено, защото крайният резултат би бил различен. Искането за повторно преброяване на бюлетините е отхвърлено, тъй като броенето е работа на СИК. Разликата между броя гласували и броя бюлетини е констатирана и в оспорваното решение на ОИК. На тази база съдът обявява избора за кмет на Кръстава за недействителен. ОИК е осъдена да плати 450 лева за адвокатски разноски по делото. Ако ВАС потвърди решението на първата инстанция, ще се чака президентски указ за насрочване на нов избор за кмет на Кръстава.
На 15 и 18 ноември 2011 г. се състояха и две съдебни заседания по делото, образувано по жалба на Андрей Премянов, кандидат за кмет на Община Велинград от ДПС. Той оспорва решението на ОИК за избор на общински кмет и се очаква какво ще отсъди Административния съд по казуса.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България