Велинград - online - Изложба, която напряга сетивата 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Изложба, която напряга сетивата
Публикувано 2011-11-29 08:51:50 от темпо

“Тревогата у човека” е заглавието на живописната експозиция на Борис Резов, която тези дни напуска камерната зала на читалище “Будилник” в Ракитово, за да заеме своето достойно място в Художествената галерия във Велинград, на която пазарджишкият художник наскоро я дари.

Борис Петров Резов е роден на 10 декември 1929 г. в Пазарджик, където завършва своето гимназиално образование. Той е един от основателите на Дружеството на пазарджишките художници. Работил е като плакатист, живописец, автор на рисунки и пластики. Между 1979 и 2011 година има 11 самостоятелни изложби в родния си град, две от които юбилейни. Получавал е награди за живопис на Дружеството на пазарджишките художници (ДПХ), награден е по два пъти с почетния знак на града и почетния знак на художествената галерия “Станислав Доспевски” и е носител на голямата награда за живопис на ДПХ. Картини на Борис Резов се намират в ХГ “Ст. Доспевски” Пазарджик и в много частни колекции в България и чужбина.
Първата “тревожна” картина, която виждам, се нарича “Състояния” - човешки образи, сини, изразяващи апатия, отчаяние, безизходица, очакване, напрежение. Всички тези състояния художникът е претворил в отделни картини, опръскани в кърваво червено, стоманено сиво, мръсно синьо - наричат се “Напрежение”, “Безизходица”, “Очакване”, “Духовен разпад”. От тях лъха студенина, усеща се мирис на тютюнев дим. И ако тези живописни творби впечатляват, то “Жестокост”, “Прицелът”, “Миротворецът”, “Агресия” направо ужасяват с откровението за жестоката природа на човека, която излиза на преден план, преборила всички добродетели, които сега се таксуват като слабости. Затова и хората губят своята идентичност, наблъскани в “Сгъстено пространство”, в “Градът”, в “Пирамидата на алчността”. Те изглеждат според твореца като безполови, бездуховни мекотели, избълвани от каменен комин, метафора на града.
Изложбата напряга сетивата, кара посетителите да осъзнаят, че Армагедон всъщност е в самите нас, в хората около нас и в земята, която превръщаме в пустиня. Мнозина вярват, че красотата ще спаси света. А излизайки от малката зала на читалището в Ракитово, си помислих, че уродливостта на човека като духовност, метафорично превъплътена в образи от Борис Резов, ще помогне да разберем, че преди спасението трябва осъзнаване и покаяние.
Невена Павлова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води