Велинград - online - Кулинарна разходка по света и у нас 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Кулинарна разходка по света и у нас
Публикувано 2011-11-29 09:17:12 от темпо

Кулинарна разходка по света и у нас - така изглеждаше срещата около празнична трапеза, организирана за трета поредна година от сдружението на велинградските жени “Нежна сила”. Идеята всяка от дамите да покаже на какво е способна в кухнята първо бе посветена на българските манджи, преди година - на трите големи празника през декември Никулден, Бъдни вечер и Коледа, а този път бе избрана темата международна кухня.

И така на 27 ноември залата на общинския бизнес-център се превърна в царство на кулинарни фантазии от цял свят. “Географията” на кулинарната изложба обхвана държави и континенти: от далечните Китай, Мексико и Куба до пъстрата палитра на Балканите, от северните Дания и Швеция до топлия юг на Италия и Португалия, от изтънчена Франция до мистичния Ориент.
Ще изброим някои от ястията, за да се види изключително богатата палитра от вкусове. Майсторките от “Нежна сила” бяха приготвили салати в цялото им разнообразие: унгарска зимна, руско-българска, салата “Азия”, арабско табуле, моркови с майонеза по турски и др. На трапезата намериха достойно място специалитети като мухрабие - арабско ястие с кус-кус и нахут, пълнена зелка по френски, чушки по мексикански, картофи и задушени кюфтета по датски, пържени късчета по китайски, италианска лазаня. Присъстваха турска и македонска баници, а в изобилието от десерти се наредиха крем-карамел по португалски, италианска кростата, кубински сладкиш с мед, френски шоколадови бонбони с трюфели и други вкусотии.
Всяка от дамите се бе постарала хем да спази чуждоземната рецепта, хем да я пречупи през българския вкус и продукти, за да е достъпна за изпълнение и в родни условия. Много усет и въображение имаше и в подредбата на всяко от ястията, така че насладата бе и за очите.
Сред цялото това пиршество за сетивата изпъкна със своята оригиналност и майсторство карвингът, дело на Славея Кьосова. Създадените от нея творения от плодове и зеленчуци напълно доказаха, че карвингът е висшият пилотаж в съвременната кулинария и издигнаха тазгодишната кулинарна изложба на “Нежна сила” на едно наистина високо ниво.
“Отново показваме колко сме уникални”, каза със заслужена гордост председателката на сдружението Росица Лебанова и пожела догодина повече хора да дойдат да видят кулинарното майсторство на жените от “Нежна сила”. Отново бе обсъдена идеята всички рецепти от кулинарните конкурси да бъдат издадени в книга и бе планирано това да се случи за петата годишнина на сдружението.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай