Велинград - online - На празника си хората с увреждания казаха: Абсурдно е най-уязвимите да изнасят р 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

На празника си хората с увреждания казаха: Абсурдно е най-уязвимите да изнасят р
Публикувано 2011-12-06 09:28:04 от темпо

Тази година своя отпечатък върху празненството за 3 декември, международния ден на хората с увреждания, сложи социалното напрежение около идеите за пенсионна реформа, пряко засягащи и пенсиите за инвалиди.

По традиция членовете на велинградската организация на инвалидите “Зорница” се събраха в ресторант “Чинарите”, където бяха поздравени от заместник-кмета Георги Янчев, от председателката на Съюза на пенсионерите Мария Къдреева, от поетесата Боряна Стаева и от групата “Приятели на песента”, която повиши настроението и самочувствието на присъстващите с песента “Ний сме славни инвалиди”.
В празничния ден председателката на “Зорница” Катя Славова не спести проблемите на делника. 3 декември е ден на 650 милиона души с увреждания по света - една значима част от човечеството, която по обществените и човешки закони има право на равен старт и равностоен живот, на безпрепятствено придвижване и достъп до всяко обществено място, образование, работа, пълноценно лечение и рехабилитация.
“Във Велинград винаги сме срещали разбирането, подкрепата и помощта на общинската власт и лично на кмета”, каза Катя Славова. Но в момента всички членове на Съюза на инвалидите в България и другите национални организации са притеснени от орязването на трудно постигнатите през годините и доказани като необходими социални придобивки и добавки. Отменени са двете пътувания годишно в страната с автобус, което обрича инвалидите да не пътуват. Успоредно с това те станаха виновни за проблемите на пенсионната система - били много, източвали НОИ, имало фалшиви инвалиди и пенсионерите не трябвало да се инвалидизират, защото техните физически недъзи си били от годините.
Джобовете на 400 000 българи с увреждания ще олекнат след поправките в Кодекса за социално осигуряване, с които всички социални пенсии се прехвърлят от НОИ към Агенцията за социално осигуряване. Организациите на инвалидите са предупредили за това в протестно писмо до премиера, председателя на парламента и социалния министър. Предвижда се от 1 януари 2012 г. социалните пенсии за старост и инвалидност и добавката от 25% да се дават по реда на социалните помощи. С въвеждането на подоходен критерий добавката от 25%, която е средно 27 лева, ще се получава само от 40 000 човека. Абсурдно е най-уязвимите да изнасят реформата, не може в кризата да се посяга точно на хилядите болни, които едва свързват двата края и за тях загубата на тези 27 лева е болезнена. Бихме искали бюджетите да се съобразяват с хората, с тяхното здраве и сигурност, а не най-уязвимите да бъдат хранителна същност на бюджетите, каза в словото си г-жа Славова и пожела на всички членове на “Зорница” да посрещнат Нова година с вяра за по-хубав живот.
За тазгодишното празненство на хората с увреждания отново помогнаха с радост и човешка отзивчивост Община Велинград, ЕТ “Жери - Кирил Жерев”, сладкарници “Меги” на Магдалена и Лазар Михайлови, сладкарница “При Бонбона” на Стойка и Петър Попови и фирма “Премиера 297” на Пламен Мавров и Любомир Кехайов. За тяхната щедрост и добрина - искрени благодарности от членовете на “Зорница” и пожелания за здраве, обич и щастливи празници.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай