Велинград - online - 75 години читалище “Методи Драгинов” с. Драгиново 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

75 години читалище “Методи Драгинов” с. Драгиново
Публикувано 2011-12-12 22:40:10 от Темпо

Те винаги са в строя и навсякъде в живота. Има първи откриватели на нови географски земи, има първи в научните постижения, в спорта, в космоса. Първи има и в културния живот на Драгиново.
Сега, чествайки 75-годишнината на Народно читалище “Методи Драгинов”, обръщаме поглед към миналото, за да открием основателите - тези, които първи издигнаха факела на културата и просвещението в селото.

Сред тях са младите учители Дечко Тодоров Рашков и Катя Тодорова Пеева и будните местни общественици: Далих Алиев Гуджев, Мехмед Афузов Асиов, Фезула Сеферов, Петър Лулин, Асан Хаджиасанов, Якуб Шарков, Ахмед Бошнаков. Те дават всичко от себе си, полагат грижи и внимание, за да вдъхват увереност в душите на хората за по-справедливо бъдеще. Сред тях хората откриват своите деди и прадеди. Те стават и първите дарители на книги за библиотеката.
От тази за забележителна дата - 16 април 1936 г. читалището събира млади и стари, за да видят и чуят представленията, да вземат в ръка хубавата книга - прозорец към света.
Библиотечната дейност е в основата на всяко читалище, за да задоволява читателските потребности на населението. В онези години длъжността “библиотекар” се възлага на по-образованите личности. И първата пак е учител - Димитър Зенгинов, след него се редят имената на Мехмед Аф. Ахиов, Мехмед Юруков, Местафа Келчев, Юсуф Юруков, Ахмед Шарков. Всички те, усетили нуждата на населението от хубавата книга, работеха без никакво възнаграждение. Едва от 1 януари 1961 г. е назначен първият библиотекар Мехмед Хаджиосманов (Мендо), който е едновременно и секретар на читалището, и домакин, и артист, и музикант. Той е с основно образование, но е млад, всеотдаен и с музикални дарования. Днес библиотеката присъства в културния живот на населението с порсторна читалня, детски отдел, заемна за възрастни, книгохранилище, компютърна зала. Библиотекарите постоянно обновяват книжния фонд, провеждат тържества, литературни вечери, отбелязват се бележити дати и събития. В юбилейните дни отправяме почит и благодарност към първите, създали библиотеката в онези времена, работили безкористно и всеотдайно за културно-просветното развитие на населението. Хората на Драгиново особено много обичат театралните представления. Кълновете на театъра са някъде дълбоко в бита на драгиновци. Не можем да не споменем имената на самобитните артисти като Дарбо, Цингьо и Джако - по-старото поколение си спомня как на големи празници и сватбени тържества те се правеха “старци” и веселяха мало и голямо.
Организираната театрална самодейност към читалището започва от 1949 г., когато младият и ентусиазиран учител Славчо Содев поставя битовата пиеса “Пристанала” с мотиви из живота на драгиновци. Заразителен е примерът на първите артисти: Мустафа Алк. Бакъров (в ролята на аго Осман), Салих Осм. Байрямов (инге Уна), Асан Кенанов (Фата), участниците Асан Бошнаков, Цаката и Кальо Алилови, Гуши Кеов и др. Те подадоха щафетата на следващите.
Театралната самодейност получи своя разцвет през 60-те години на миналия век под ръководството на Асан Тюфекчиев, който притежаваше в себе си таланта на режисьор и постановчик, на гримьор и суфльор. Той подбираше хората за подходящите роли, обсъждаше репертоарите, даваше възможност за мнения и предложения, после наблюдаваше как сами се изграждат образите, показваше кое как може да стане и пиесите наистина ставаха.
Николай Хайтов още не беше получил голямата известност, когато вече играехме неговите “Произшествие в гората”, “Моят грях войводски”, с които колективът заемаше първенствата на районните и окръжните прегледи.
Какви момчета бяха! Весели и шеговити, а когато беше нужно, сериозно се захващаха на работа. Даваха всичко от себе си за другите. Пропускаха срещи и забави, любеха и разлюбваха, но на театъра никога не изневериха. А бяха от различни възрасти и професии, с ниско и по-високо образование, всякакви по убеждение, но обединени от общата идея да създават изкуство, което внася радост в живота на хората. Редом с изявите стоеше искреност и красота в човешките души.
Същите момчета решиха да създадат фолклорен ансамбъл - грабнаха гегите и стъпиха на сцената, като създадоха мъжка фолклорна група с първия художествен ръководител Васил Кривошийски. Оркестър от 6 тамбури, 6 кавала, 1 дайре и двайсетина певци огласиха селата.
След 8 месеца, на 1 март 1970 г., запяха и жените на Драгиново под ръководството на младата учителка Грета Кадьова, която успя да обедини двата състава в голям ансамбъл и продължава да го ръководи до ден днешен. Ансамбълът участва на всички регионални и национални прегледи и фестивали. Песните и танците прославиха Драгиново и общината в много европейски страни. По идея и под ръководството на библиотекарката Елка Кепчелева от 2004 г. в читалището намира място женска певческа група “Стар мерак”, която се представя с автентични местни народни песни. Този състав се сля с ансамбъла. Големите успехи се дължат на таланта и труда на самодейците и техните ръководители - Грета Кадьова, Александър Пеев и Митко Дедов. Културата на Драгиново има своя автентичен местен колорит, а самодейците показват до съвършенство фолклорното богатство на този край.
Талантливата младеж в селото се изявява и в изобразителното изкуство. Първи художник на читалището се смята Алиш Налбантов, който рисуваше афишите за театралните представления. По собствена инициатива и без всякакво възнаграждение започва да издава и хумористичен стенвестник “Шамарена фабрика”, поставя го по витрините на магазините, за да осмива и критикува обществените нередности, но скоро след това властта му забранява да издава така интересния за хората орган (такава беше политиката на партията тогава). Оставиха го да пише само лозунги, транспаранти и плакати из селото.
През 80-те години на миналия век в читалището се появиха имената на младите художници Бранимир Манушев, Антон Бошнаков, Мильо Кепчелев и Светослав Баръмов. Техните икони и картини високо се ценят в страната и чужбина.
Първите. Те не получиха грамоти, плакети, ордени и медали, но заслужиха признанието на своя народ, обезсмъртиха имената си в културната история на Драгиново.
Като отбелязваме 75-годишнината, ние отчитаме високите постижения в културно-просветната дейност на читалище “М. Драгинов”. Същевременно изразяваме нашата почит и уважение към най-първите и всички ония, които работиха за изграждане облика на читалището. Дълбок поклон на първите, запалили искрата на културата, прогреса и родолюбието.
Честит юбилей, родно читалище!
Милен Налбантов
До Ал. Мазълов, председател на НЧ “Методи Драгинов-1936“
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС
Уважаеми г-н Мазълов,
Позволете ми от свое име, както и от името на моя екип от заместник-кметове, да Ви поздравя по случай 75-тата годишнина от създаването на Читалище “Методи Драгинов-1936“ в с. Драгиново! Читалище ”Методи Драгинов” винаги е било средище за култура и просвета. За този дълъг период то се наложи и като социално средище - място за общуване, за срещи между поколенията, търсещи опора и смисъл в трудните времена на изпитания за българския дух! С духовната си мисия това място обединява вас - безкористните и вдъхновени продължители, истински апостоли на читалищното дело и нас, почитателите на певческото и танцово изкуство!
През годините на преход, изключително труден за културата, драгиновското читалище успя да държи вратите си отворени, да съхранява бита и духа на гордите родопчани и да възпитава младите в уважаване и предаване на традициите на идните поколения.
На днешния ден отдаваме дължимото на онези, които имаха прозорливостта да погледнат напред, да съберат сили, кураж, воля и духовност, за да създадат тази местна културна институция, на всички, които след тях успяха да изведат толкова много певчески, танцови и театрални състави!
Желая от все сърце на вас - ръководството, самодейците и творческите колективи в читалище ”Методи Драгинов” благополучие в личен, професионален и обществен план, както и завоюването на още много признания!
Честит празник!
Иван Лебанов, Кмет на Община Велинград
Уважаеми самодейци, Календарът на времето тази година отмери 75-ия рожден ден на нашето родно читалище. 75 години за историята са един миг, но за вас, самодейците, те са години на възход. Години на творческо израстване и прослава на културното ни и духовно наследство. Сътворено от дедите ни, то идва до нас със своята завладяваща сила, докосваме се до него и го предаваме на следващите поколения. За многостранната и богата дейност на читалището ни убедително говори неговият летопис. Разтворим ли страниците му, ще се срещнем с дейността на двете основни форми, които се развиват - театъра и ансамбъла за автентичен фолклор. Десетки са имената на самобитните драгиновски артисти, които са наследници на известните “старци”. Ръководени от Славчо Содев, Асан Тюфекчиев и Милен Налбантов, те със своето естествено изпълнение завладяват сърцата не само на драгиновци, но и на зрителите от общината и окръга.
Ансамбалът в своето начало е свързан с имената на Васил Кривошийски и Грета Кадьова, впоспоследствие се превръща в незаменим изпълнител на родната драгиновска песен. През последните 40 години силата на художествената ни самодейност е насочена към песента на Драгиново. Трудно е не само за мен, но и за главния художествен ръководител, чийто живот е свързан с народната песен, да се изброят стотиците имена на драгиновските девойки, минали през концертните подиуми на страната и чужбина. Сред богатата колекция от медали и дипломи на почетно място е поставена най-престижната - “Златна брадва” от Закопане, Полша.
Скъпи самодейци, и тази юбилейна година, въпреки кризата, вие изпълнихте с чест концертната програма на ансамбъла. През септември в Турция, гр. Силиври и с. Акьорен кьой пленихте сърцата на слушателите и разплакахте нашите изселници от Корова (Драгиново). С вашите изпълнения ги накарахте да почувстват своя родов корен и своята принадлежност към община Велинград и село Драгиново.
Концертът по БНТ в предаването “Иде нашенската музища” на 12 ноември бе заключителен акорд на певческата изява. Още един път от екрана на телевизията показахте силата и обаянието на нашата драгиновска народна песен.
Затова благодарим на вашия художествен ръководител г-жа Кадьова за всеотдайния 42-годишен труд, отдаден от сърце и душа на песента. Благодарим на нейните помощници Александър Пеев - хореограф и Митко Дедов - корепетитор. Благодарим на вас певци, танцьори и музиканти, които отделяхте от времето си след напрегнатия трудов ден, за да репетирате. Желаем ви здраве и нови творчески успехи на концертните сцени.
Нека ни бъде честит юбилеят - 75 години родно читалище!
Алекс Мазълов, председател на ЧН при читалище “Методи Драгинов”

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай