Велинград - online - Благодарение на читалището и ансамбъла Корово стана Драгиново 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Благодарение на читалището и ансамбъла Корово стана Драгиново
Публикувано 2011-12-12 22:45:54 от Темпо

Какво дадоха НЧ “Методи Драгинов” и Ансамбълът за автентичен фолклор на Драгиново? С този въпрос се обърнах към един от създателите и вече 42 години главен художествен ръководител на ансамбъла г-жа Грета Кадьова.

Отговорът бе даден веднага: “Благодарение на активната дейност на читалището и на ансамбъла село Корово стана Драгиново. Промени се обликът на младежите и девойките. Сцената и публиката ги преобрази, разкри се тяхната вътрешна и външна красота, талантът им. Направи ги съвременни млади хора. Много деца “литнаха” и отидоха да учат в големите градове. Пак ще повторя: Корово стана Драгиново”.
Видимо развълнувана, Грета Кадьова продължи: “Показвайки през годините песента, танца и носията на Драгиново, българомохамеданката доказа, че тази вълшебна духовна красота идва от сърцата им, че това е тяхната истинска същност и душа. Започнахме преди 42 години, когато забулването беше задължително, за да стигнем днес до най-високите върхове у нас и в чужбина на фолклорните фестивали и да се превърнем в емблемата на Драгиново навсякъде по света. Да го прославяме и да показваме на хората, че в Драгиново песента, танцът и носията са на особена почит.
Преди 10 ноември 1989 г. водих много сериозна битка, въпреки че много се страхувах, да ни бъде разрешено от партийния секретар да отидем на фестивала в Бургас и да покажем нашата носия. Той не даваше, но ние се представихме с нея и донесохме 4 златни медала за песни, за драгиновското хоро и за носията ни. И оттогава навсякъде сме с нея и я показваме.
Трябва да кажа, че ансамбъл “Драгиново” има не само изключителни певици, но и отлични музиканти, които станаха професионалисти и въпреки че народът ни казва, че музикант къща не храни, моите музиканти хранят и още как. Запомнила съм думите на експерта по фолклор към ЮНЕСКО Жан Рош, който каза: “В сърцето ми винаги живее истинският фолклор и съм щастлив, че го видях във вашите изпълнения!”. А потомците на преселилите се в Силиври нашенци плакаха, като ни слушаха и признаха,че са жадни за нашата музика.
Искам да споделя още нещо за читалището. Няма по-силна институция за развитието и опазването на духа ни от читалището. Като художествен ръководител го казвам, че читалището е чисто българска институция, която има много голяма сила, защото то е събрало в себе си и запазило словото - в книгите, а с песента, танца и носията си съхраняваме и традицията. Това е самата истина, а доказателство са препълнените салони, аплодисментите на публиката и многобройните награди. Затова и не мога да се примиря с факта,че читалищата в общината са занемарени и не работят като трябва. Така се губи духовност, губи се традиция. България и чужбина не могат да чуят прекрасните гласове на момичетата от Орфеевата планина, да видят хорото и носиите ни. А трябва, дори само за да помогнем за развитието на селския културен туризъм в Чепинското корито.
Накрая ще призная: родила съм се с песента и тя ще е с мен и в отвъдното!А истинският човек винаги се прекланя пред красотата на песента, танца,н осията, пред съхранената традицията и благодари!”.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай