Велинград - online - След скандали и криза - крехък консенсус 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 04
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра
· Два форума с фокус върху минералните води
· Оценката на хората, които коронясаха Велинград за СПА столица на Балканите
· За 10 г. хотелите в СПА столицата от 12 станаха 134
· Малки обяви: 04.09.18
· Ути почерпи с две огромни кюфтета по 75 килограма
· Първи концерт и предложение за брак на обновения център
· Празник и за децата
· Дистрикт гуверньорът на Ротари посети Велинград
· Нов водопровод и асфалт на две улици в Юндола
· НАП затвори общинския плаж за 3 дни
· Задържаха работодател заради смърт на работник
· Горяха пожари в Сърница и Ракитово
· РК “Родопчани” участва в “боевете” на връх Шипка
· 120 г. с грижи за природата и дивеча
· Планините ни зоват
· Първо гостуване - първа загуба
Tuesday, August 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 28.08.18
· Велинград чака финал на ремонта и старт на празниците

След скандали и криза - крехък консенсус
Публикувано 2011-12-12 23:30:38 от Темпо

Извънредната сесия на Общинския съвет на 5 декември 2011 г. започна по най-неочаквания начин: от БСП поставиха изрично условие да седнат на традиционните си места, заети в същия момент от съветниците от ГЕРБ. След кратък спор къде се пада лявото политическо пространство (гледано откъм председателската трибуна то е точно в противоположната част на залата), разместването все пак стана факт. “Ставаме за смях пред хората!”, обобщи Йордан Аршинков от ГЕРБ, докато съветниците се местеха по столовете.
МАЛКО НОВО В НОВИЯ ПРАВИЛНИК
Основната задача на съветниците беше да приемат Правилник за организацията и дейността на Общинския съвет, по който ще работят през следващите 4 години. По неговото изготвяне работи временна комисия, а предложеният текст бе качен на сайта на общината 14 дни преди сесията. Преди самото обсъждане думата поиска София Ключкова от ИК “Да поработим за Велинград”, която настоя съветниците да носят отговорност за вредите, причинени от гласувани от тях незаконосъобразни актове. Йордан Аршинков, който бе председател на комисията по Правилника, отговори, че по закон Общинският съвет е колективен орган и не може да носи наказателна отговорност.
Всяка от единадесетте глави на Правилника бе обсъждана и гласувана поотделно. Оценката на Реджеп Ходжов, че в сравнение в правилниците на други общини “нашият е съвършен”, не се оказа съвсем точна. На практика новият Общински съвет направи малки промени в правилника, приет от предшествениците си и така запази част от неговите пороци.
На първо място: съветниците запазиха недемократичния текст, според който заседанията на Оперативното бюро се провеждат при закрити врата за граждани и медии. Остана и спорният още от миналия мандат текст, чрез който кметът се задължава да сключва договори с експерти, посочени от Общинския съвет, който определя възнаграждението и условията по договорите. Дискусия се разгоря по казуса, че според новите разпоредби на ЗМСМА възнаграждение за участие в сесията ще получават само тези съветници, които са присъствали. Досега възнаграждение получаваха и тези, които са отсъствали по уважителни причини, но за да бъде съобразен със закона, правилникът претърпя промяна. Включено бе и условие, за да се ограничи практиката съветници да идват в началото на заседанието и малко след това да си тръгват - вече ще получават възнаграждение, ако са присъствали поне на 1/2 от дневния ред.
Правилникът бе приет с 20 гласа “за”, като всички съветници от ДПС гласуваха “въздържал се”. ДВАМА СЪВЕТНИЦИ = ПОЛИТИЧЕСКА ГРУПА Реши се политическите групи да се състоят от минимум двама съветници. Екатерина Каферинова настоя, че това е несериозно и при 29 съветници може да има 14 групи. Тя предложи минимумът за образуване на група да бъде 4 съветници, но идеята й не се прие от мнозинството, в което 3 от общо 4 партии са с по двама съветници.
Обявени бяха съставът и председателите на шестте политически групи в Общинския съвет:
ДПС - Али Мареков,
ГЕРБ - Йордан Аршинков
БСП - Тома Пачалов
ЕНП - Реджеп Ходжов
“Заедно за Велинград” - Александър Гагов
Общество за нова България - Златко Златанов.
Председателите на групи стават по право членове на Оперативното бюро на местния парламент.
ВСИЧКИ “ЗА” НАЙ-ВИСОКИЯ РАЗМЕР НА ЗАПЛАТИТЕ По точката за определяне на месечното възнаграждение на общинските съветници нямаше никакви спорове и бе постигнато пълно единодушие. Съветниците във велинградския парламент си гласуваха възнаграждения в размер на 60 на сто от средната брутна заплата в Общинска администрация. Това е максималният възможен размер, тъй като според ЗМСМА съветниците могат да получават “до 60%” от средната заплата на администрацията. Точно такава бе и практиката в предишния Общински съвет. За сравнение голяма част от общинските съвети в България регламентират възнагражденията си по същия начин, но има и такива общини, в които заради кризата и за да не се товари общинската хазна съветниците си определят по-ниски възнаграждения.
КРИЗА ЗАРАДИ ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ
Шестте постоянни комисии изиграха ролята на препъникамъка, който доведе до поредна сериозна криза в кратката биография на новия Общински съвет. Предложението на мнозинството бе комисиите по икономика и ТСУ да се състоят от 11 съветници, а останалите от 9. Тома Пачалов от БСП попита дали е възможно така да се стигне до паритет на мнозинството в комисиите. Може и е желателно, отговори Йордан Аршинков от ГЕРБ. След като бе решено икономическата комисия да има 11 членове, г-н Аршинков стана и поиска да предложи 6 от тях. Това накара Тома Пачалов да призове колегите си съветници да напуснат заседанието в знак на протест. Г-н Пачалов напусна залата, но не бе последван от никой. Екатерина Каферинова от ЗНС напомни, че дори в Народното събрание се спазва принципът всяка политическа група да има председател и зам.-председател, а в комисиите никоя партия да няма 50% от членовете. Тя предложи всяка от 6-те политически групи да получи по едно председателско място на комисия, за да покажат, че могат да работят с консенсус, а не мнозинството да демонстрира сила.
Али Мареков от ДПС поиска да се спазва Правилника, според който постоянните комисии се избират след съгласуване между председателите на политическите групи. Той призова като най-големи групи ГЕРБ и ДПС да имат по трима членове в комисия, за да дадат възможност и на малките групи да излъчат представители. Златко Златанов припомни как мнозинството в стария Общински съвет, част от което бе и ДПС, силово смени председатели на комисии и подчерта, че така не трубва да се продължава.
Заради споровете около комисиите групата на ДПС напусна заседанието, което бе определено от Ек. Каферинова като криза, от която председателството трябва да намери начин да се излезе. По предложение на Р. Ходжов точката бе отложена с един час, за да се проведат консултации. След тях и дадената почивка резултат бе постигнат и с пълно единодушие бе определен съставът на постоянните комисии, като бяха взети предвид предложенията на всяка от партиите и всяка получи председателско място (пълен списък публикуваме отделно).
ДРУЖЕСТВАТА С ОБЩИНСКО УЧАСТИЕ: МЪГЛАТА ОСТАВА
Според предварителния дневен ред трябваше да бъдат избрани нови представители на общината в общото събрание на 11 търговски дружества с общинско участие. Оказа се, че поне в 3 от тях общината със сигурност вече няма дялове: “Терма-Вел”, “Акварекс-В” и “Стобог”. Какво е положението в останалите е неясно, тъй като по информация от председателството досегашните представители не са представили задължителните отчети и доклади за своята дейност.
Новият Общински съвет реши, че ще поиска от търговските дружества с общинско участие техните баланси за 2010 и отчети за деветмесечието на 2011 г., както и справки от Търговския регистър. Подобно решение е гласувал всеки от досегашните общински съвети, но засега без особен резултат. Определени бяха съветниците, които занапред ще представляват общината в търговските дружества: Пламен Мавров в “Атлетик”, Исмаил Моллов във “Велана”, Реджеп Ходжов в “Свежина”, Тодор Шейнов в “Паркинги и гаражи”, Александър Гагов в “Хорос”, Тодор Ушев в “Спорт Бееви”, Костадин Шулев в “МБАЛ-Пазарджик”.
Председателят на Общинския съвет Дияна Кехайова предложи редовната сесия да се проведе на 22 декември 2011 г., а новосформираното Оперативно бюро ще заседава за първи път на 12 декември.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай