Велинград - online - Новата марка “Плеоценски парк Дорково” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Новата марка “Плеоценски парк Дорково”
Публикувано 2011-12-20 09:50:37 от темпо

“Община Ракитово е подписала проекта за палеонтологичното находище край Дорково и крепостта Цепина през април 2011 г. и оттогава не си е мръднала пръста. Изпуснати са 4 доклада, заради което очакваме санкции. Хората, управлявали общината преди нас, не са имали желание да работят за нещо, което ще ни популяризира в България, Европа и по света. Сега се опитваме да наваксаме сроковете”. С тези констатации председателят на Общински съвет - Ракитово Валентин Хаджимосков откри срещата на 15 декември, посветена на проекта “Адаптация на палеонтологичното находище край Дорково като туристическа атракция и социализация на културния паметник крепост Цепина”, за който през 2010 г. община Ракитово спечели финансиране от 2 109 384 лева.

В срещата участваха заместник-кметът на община Ракитово Красимир Вандев, кметът на Дорково Николай Ковачев, директорът на Регионалния исторически музей - Пазарджик Борис Хаджийски, представители на сдружение “Суткя” и граждани на общината.
Г-н Хаджимосков съобщи, че тъй като де факто до момента нищо не е било направено, на 14 декември 2011 г. Общинският съвет е гласувал решение, с което упълномощава кмета Любомир Петков да поиска от финансиращия орган удължаване на срока с 10 месеца. Той направи подробна презентация на проекта, който ще се опита да наложи дестинация Дорково като нов туристически продукт с два обекта от национално значение.
“Плеоценски парк Дорково” е новата марка, която идва да замени досегашната “Джурасик парк” и да пренесе посетителите 4.5 милиона години назад, във времето на плеоцена, когато според легендата Чепинската котловина е била дъно на езеро, край което са живели мастодонти, саблезъби тигри и още много древни животински видове. Първата френска експедиция през 1985-87 г. откри край Дорково уникално находище - най-голямото познато до момента струпване на кости от цяло стадо мастодонти и 30 вида други животни. Посетителите на парка ще се пренесат в онази епоха благодарение на макет на мастодонт от късния плеоцен в естествен размер, който ще ги посреща в залата на постоянната експозиция. В леката конструкция от стъкло и метал ще бъде използвана диорама - умален макет на реално съществуваща местност от късния плеоцен с тогавашната растителност, а благодарение на специално озвучаване гостите ще чуят и над 30 вида праисторически животни. Проектът предвижда цялото пространство около парка да бъде благоустроено с прекарване на път, изграждане на паркинг и тоалетни, зелени площи с пейки и беседки.
Богатата история на родопската столица Цепина ще бъде експонирана в сегашната хижа, която предстои да се превърне в посетителски център с разширена музейна експозиция, зали за визуализация и за реставрация на артефакти от крепостта. Освен обновяване на хижата е предвиден ремонт на водопровода, обезопасяване на пътеките, нови информационни табели, ново осветление и озеленяване.
“Този проект е нашият шанс да намерим място сред 100-те национални туристически обекти, през 2012 г. да приключим, а през 2013 г. да си пожелаем да сме известни и посещавани като Перперикон”, каза Валентин Хаджимосков. Той изрази увереност, че за съфинансирането от 15% върху общата стойност на проекта, общината ще получи рамо от републиканския бюджет.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай