Велинград - online - Частната болница “Здраве”: Източват общинската болница, искаме обединение 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Частната болница “Здраве”: Източват общинската болница, искаме обединение
Публикувано 2011-12-20 09:59:09 от темпо

Двамата управители на болница “Здраве” д-р Йорданка Савова и д-р Георги Дошев дадоха нарочна пресконференция на 13 декември 2011 г. Д-р Савова обясни, че са мотивирани от публикации за общинската болница “МБАЛ-Велинград”, от нелоялната конкуренция и умишлената конфронтация от страна наняколко човека от МБАЛ, от загриженост за здравеопазването в общината и търсене на визия за бъдещето.

От частната болница представиха пакет от документи за регистрацията на “Вели Медикус” ООД и “Медицински център Вели Медикус”. “Вели Медикус” е регистрирано през 2009 г., управител е д-р Весел Хърльов, а съдружници са 11 лекари от “МБЛА-Велинград”. През 2011 г. е регистрирана фирмата “Медицински център Вели Медикус” - неин едноличен собственик е “Вели Медикус”, а управител отново е д-р Хърльов.
В изложението си д-р Савова подробно разгледа договор за съвместна дейност, сключен на 29 май 2009 г. между общинската болница и “Вели Медикус” ООД. По силата на този договор болницата ползва скенер и рентгенов апарат, които са собственост на “Вели медикус”. Договорът е сключен за 7 години, като при добри взаимоотношения между страните в края на срока скенерът и рентгенът ще бъдат подарени на общинската болница. Според текста на договора болницата плаща на “Вели Медикус” за направените изследвания с условието месечната сума да не е по-малка от 15 000 лева.
Д-р Савова пресметна, че общинското здравно заведение трябва да плаща по 180 000 лева годишно, а за 7-годишния срок на договора сумата става 1 260 000 лева. Според нея така скенерът и рентгенът стават “златни”. Тя припомни, че преди години общинската болница ползваше скенера на “Здраве”, но тогава цената е била 2-3000 лева месечно, като заплатите на обслужващия персонал и консумативите са били за сметка на частната болница, а според посочения договор в момента тези разходи са за сметка на общинската болница.
Обърнато бе внимание върху факта, че “Медицински център Вели Медикус” е регистриран на адреса на общинската болница и така фирмата може да изземе извънболничната помощ от общинската болница. Поставен бе въпросът дали ремонтът на работническото общежитие се прави с общински средства, а после там ще работи частният медицински център.Спорен въпрос между общинската и частната болница е и спешната помощ - в момента вместо да си поделят спешните дежурства по 15 дни в месеца и двете болници поддържат 30-дневен график. Д-р Савова акцентира и върху публикации в пресата за големи дългове на общинската болница и попита дали общината е собственик и принципал на “МБАЛ-Велинград” или няколко лица подготвят скрита приватизация на общинската болница. Д-р Дошев също подчерта, че схемата напомня познатата от 90-те години на ХХ век ситуация определени лица да стоят на входа и изхода на едно предприятие.
Според управата на “Здраве” в момента всички болници работят в условията на криза, при растящи изисквания на Здравната каса и медицинските стандарти. За да се осигури високо качество на медицинската помощ в общината, пътят е в обединението на “МБАЛ-Велинград” и “Здраве”. Така вместо да имат дублиращи структури ще се освободят помещения за нови отделения и дейности. В подкрепа на идеята беше цитирано и изказване на здравния министър д-р Ст. Константинов, че е нужно обединение на болници.
В края на пресконференцията съуправителите на “Здраве” обявиха, че ще предоставят документите на кмета и Общинския съвет, за да могат те като собственици на общинската болница да проверят дали има нарушение на закони и да вземат мерки.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води