Велинград - online - 75 години с мисия: запазване на българския фолклор 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

75 години с мисия: запазване на българския фолклор
Публикувано 2011-12-27 10:28:44 от темпо

“Имаме малко парички в джобовете, но имаме дух и ще се борим да запазим фолклора, защото без него няма България” - тези думи на Грета Кадьова, която от 42 г. ръководи ансамбъла за автентичен фолклор “Драгиново”, обобщават настроението на чествания на 20 декември 75-годишен юбилей на Народно читалище “Методи Драгинов”.

Тържествената вечер се проведе в една от малките репетиционни зали на читалището, защото в голямата зала е много студено, а пари за отопление няма. Присъстваха много гости: кметът на общината Иван Лебанов, председателят на Общинския съвет Дияна Кехайова, кметът на Драгиново Бисер Кафеджиев, представители на всички читалища от общините Велинград и Ракитово, директорът на Историческия музей Снежана Велева и етнолога Георги Куманов, бивши и настоящи самодейци, драгиновци и велинградчани.
Милен Налбантов, който е живата история на читалище “Методи Драгинов”, припомни делото и имената на неговите първи основатели. Поздрав за достойния юбилей и пожелания за бъдещи творчески успехи отправи председателят на читалищното настоятелство Алекс Мазълов. Иван Лебанов увери самодейците, че общината винаги ще подкрепя тяхната дейност, закото чрез такива средища на духовността се е запазила българщината в нашия подопски край. Дълголетието на читалището е повод за празник, а 75 години са и повод за гордост, каза Дияна Кехайова в поздрава си към читалищните дейци.
На импровизираната сцена първи излязоха най-малките самодейци от ЦДГ “Пролет” в пъстри народни носии. Под съпровода на много аплодисменти те изпяха и изрецитираха “Аз съм българче” и извиха хоро на любимата “Залюбил момък три моми”. След тях извиси глас най-възрастният самодеец Асан Кечеплиев-Цаката, чийто песни са в основата на репертоара на ансамбъла, а самият той е само с 2 години по-млад от читалището.
“И до днес където и да идем, се връщаме със злато. Драгиново е една певческа школа и ще продължи да създава таланти.”, каза Грета Кадьова и сподели, че е плакала с всичките си колеги от застрашения от закриване ансамбъл “Смолян”. Тя честити на общинския кмет Иван Лебанов и на драгиновския кмет Бисер Кафеджиев спечелените втори мандати и ги призова сега още повече да помагат за запазване на читалищата и фолклора в Чепинско.
Певиците от ансамбъл “Драгиново” развълнуваха публиката до сълзи. много бяха поздравителните адреси - от всички местни читалища, от СОУ “Методи Драгинов”, от секретаря на читалището Мильо Кепчелев от далечна Америка, от бивши самодейци. Импровизирани поздрави към колегите отправиха и някои от гостите-самодейци в залата, сред които доайенът на велинградския театрален състав Христо Семерджиев и ръководителят на безчет самодейни състави Никола Янев-Чоли от Ракитово.
Председателят на НЧ “Методи Драгинов” Ал. Мазълов връчи грамоти и награди на най-заслужилите през годините. А най-голямото признание за самодейците си остава любовта на публиката и чувството, че през годините достойно изпълняват святата мисия да пазят автентичния и вечен български фолклор.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола