Велинград - online - Д-р Михаил Тиков: Общинската болница вече е частна 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Д-р Михаил Тиков: Общинската болница вече е частна
Публикувано 2011-12-27 10:45:33 от темпо

На 21 декември пресконференция даде основният собственик на болница “Здраве” д-р Михаил Тиков. Като основен мотив да застане пред медиите той посочи заплахите, отправени към д-р Савова и д-р Дошев след тяхната пресконференция. Нека да заплашват мен, а не колегите, категоричен бе М. Тиков.

Д-р Тиков определи договора за съвместна дейност между “МБАЛ-Велинград” и “Вели Медикус” като груб начин с общински ресурс да се прави частен бизнес. Той проследи подробно и с документи хронологията на събитията. На 6 март 2009 г. е регистрирано “Вели Медикус” ООД с капитал 5040 лева. На 14 април 2009 г. “Вели Медикус” закупува от “Албамед” ООД втора употреба рентген за 46 800 лева и скенер за 97 600 лева с включен ДДС - общо около 150 000 лева. На 29 май 2009 г. е подписан спорният договор за рентгена и скенера, който задължава общинската болница с близо 1.2 милиона лева за 7 години. В края на срока “Вели Медикус” ще подари апаратурата на общинската болница, но де факто тя вече ще бъде платена и то в пъти. В момента нов скенер последно поколение струва около 163 000 евро, подчерта д-р Тиков. Той показа и писмо от “Вели Медикус” до управителя д-р Ат. Ташев от 21 юни 2010 г., с което частното дружество предлага общинската болница да им преведе авансово сумата от 30 000 лева, за да бъдат погасени дължими суми към “Албамед”. За мен това е скрита приватизация, източване на активи и е прецедент, каза М. Тиков.
Със създаването на “Медицински център Вели Медикус” по същата схема в кръвоносната система на общинската болница се забива втори кърлеж. Д-р Тиков припомни решението на Общинския съвет от 2008 г., с което са отпуснати 50 000 лева за проектиране и създаване на ДКЦ-2 към общинската болница.
Според М. Тиков към момента “МБАЛ-Велинград” дължи на доставчици не по-малко от 1.5 милиона лева. И още: “Общо задълженията са към 4 милиона лева и очаквам всеки момент общинската болница да бъде обявена в несъстоятелност и към нея да бъдат предявени претенции. Сега Община Велинград няма капитал в болницата, защото тя е декапитализирана”.
Д-р Йорданка Савова подчерта, че е оставила общинската болница със задължения от 650 000 лева, но в същото време за 6 г. като управител по нейно време са направени инвестиции за над 1.2 милиона лева, а акредитационната оценка от “средна” е станало “много добра”. Основен снабдител с лекарства е била “Булфарма”, но офертите са гледани от комисии.
Д-р Георги Дошев обърна внимание върху факта, че лицензията от Агенцията за ядрено регулиране за скенера и рентгена е издадена на името не на “Вели Медикус”, а на “МБАЛ-Велинград” и попита дали апаратурата е работила от май 2009 до ануари 2010 г. в нарушение, без лицензия. Д-р Радичев и д-р Бучков подчертаха, че в случая изразяват и гражданска позиция, тъй като виждат нередности.
В отговор на въпрос защо не са сезирали Прокуратурата, д-р Тиков оговори, че са направили това на 20 декември, след като вече са можели да предоставят факти и документи. Сигналът е изпратен и до кмета и председателя на Общинския съвет. Според д-р Тиков общината е заблуждавана година наред, а кметът Иван Лебанов не би разрешил, ако знаеше какво се върши. “Общинската болница вече е частна, защото е в ръцете на частни кредитори”, още веднъж бе категоричен М. Тиков.
Запитан дали има интереси към общинската болница, М. Тиков отговори, че многократно и открито е правил предложения до общината за публично-частно партньорство. Много скоро наяве ще излязат покровителите в сянка, чийто интереси са към терените на болницата, прогнозира той и каза, че знае имената им, но няма да ги назове сега.
В болница “Здраве” не изпитват притеснения, че през 2012 г. ще изпаднат от здравната карта и няма да могат да сключат договор с касата, както бе прогнозирано от ръководството на “МБАЛ-Велинград”. Според д-р Тиков това пак е заблуда на общественото мнение и обищнската болница трябва по-скоро да мисли дали те ще отговорят на критериите.
Заден бе и въпрос дали от “Здраве” не искат обединение на двете здравни заведения точно сега и заради очакваните 3.6 милиона лева за апаратура в общинската болница. ЕС ще даде оборудване, но това няма да погаси дълговете на общинската болница, Общинският съвет трябва по най-бързия начин да спре източването, защото след Нова година някой ще я обяви в несъстоятелност, отговори М. Тиков. Като единствен вариант да оцелее здравеопазването във Велинград той вижда обединението на двете болници, а основната причина, която го налага, е липсата на лекарски ресурс, от какъвто страдат болниците в цялата страна.
Накрая Михаил Тиков заяви, че предизвиква д-р Ташев и д-р Хърльов на публичен медиен диспут, за да излезе наяве цялата истина за ситуацията.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води