Велинград - online - Д-р Атанас Ташев: Гражданите да са спокойни, болницата ще съществува като общинс 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Д-р Атанас Ташев: Гражданите да са спокойни, болницата ще съществува като общинс
Публикувано 2011-12-27 10:48:01 от темпо

В отговор на пресконференцията на “Здраве” от 13 декември на 19 декември своя пресконференция даде ръководството на общинската болница “МБАЛ-Велинград” в лицето на управителя д-р Атанас Ташев, началниците на отделения д-р Весел Хърльов, д-р Наско Ванков, д-р Савка Вакльова, юрисконсултът Стефан Малинов и лекари. Присъстваха председателят на Общинския съвет Дияна Кехайова, председателят на здравната комисия Реджеп Ходжов и зам.-кметът Атанаска Хрисчева.

Д-р Ташев коментира договора, с който частното дружество “Вели Медикус” предоставя на общинската болница скенер и рентген. Той подчерта, че дружество “Вели Медикус” е създадено през 2009 г., за да може общинската болница да бъде спасена и да се гарантира подписването на договор със Здравната каса в съответствие с повишените изисквания през 2010 г. “Общината е бедна, болницата няма собствени средства и единственият начин, благоприятен за лечебното заведение, беше лекарите да извадят лични средства, за да съществува общинската болница”, каза д-р Ташев. Въпреки че в договора е записано, че болницата ще заплаща на “Вели Медикус” не по-малко от 15 000 лева, тази клауза е включена само като защита при евентуална приватизация и де факто болницата плаща по 7-8000 лева на месец. Управителят изтъкна, че преди д-р Савова е заплащала скенерограмите на болница “Здраве” по 70 лв., а сега “Вели Медикус” получава по 60 лв., търпи загуби от обслужването на спешната помощ и след изтичане на договора ще подари апаратурата на болницата.
Към д-р Савова бяха отправени и обвинения, че като управител на общинската болница е подготвила източването й от фирмата “Булфарма” на д-р Михаил Тиков. Д-р Савова ни завеща дълг от 828 000 лева, още изплащаме нейните задължения, подчерта д-р Ташев. Той съобщи, че към 30 ноември 2011 г. задълженията на общинската болница са 934 000 лева, като благодарение на добрите мениджърски умения са направени инвестиции в нови отделения, микробиологична и патолаборатория, ново парно котелно, собствена пералня и др. Общинската болница върви напред и е все по-търсена, от 12 лекари при разделянето сега в нея работят 30 професионалисти, апаратурата е на съвременно ниво, а се очаква и още по-модерно оборудване по проект, финансиран от ЕС. “Лекуваме хората, не се занимаваме с интриги. Не казвам, че сме идеални и безгрешни, всеки лавира в кризата, но не желаем безпочвени обвинения. Гражданите да са спокойни, че болницата ще съществува като общинска”, обобщи управителят д-р Ташев.
Много критики към д-р Савова прозвучаха и в изказването на д-р Ванков, който изброи 3 сериозни атаки срещу общинската болница. Първата атака бе чрез купуване на човешки съвести, при която много от лекарите отидоха в болница “Здраве”, втората - с петте запора върху банковите сметки, с които общинската болница бе поставена на колене и сега третата медийна атака, чиято изкупителна жертва някои искат да бъде д-р Ташев. Д-р Ванков призова новите общински съветници да не се поставят в услуга на д-р Тиков. Според него основната причина за състоянието на общинското здравеопазване е сбърканата здравна система, но ще бъде голяма грешка, ако общинската болница бъде екзекутирана. Ще се боря докрай против каквото и да е съдружие с д-р Тиков, “Здраве” и “ДКЦ-1”, не може да работим заедно с хора, които държат ръка на спусъка на оръжието срещу нас, заяви д-р Ванков. Той зададе и поредица от въпроси: кой заместник-министър и на каква цена е разрешил откриването на неврологично отделение в мазето на болница “Здраве”, което заобикаля закона; защо общината не повдигне въпроса за епикризи на частната болница за операции, които не са извършвани; как се нарушава закони, като пациенти на Спешна помощ се изпращат в частната болница и др. Според д-р Ванков разковничето на конфликта са 3.6 милиона лв., които общинската болница ще получи по проект за оборудване, както и предстоящото разкриване на ДКЦ, с което “дърпат килимчето” на д-р Тиков и той се чувства засегнат.
Специално внимание бе отделено на обществените поръчки за лекарства по време на управлението на д-р Савова. Аптекарят Пейчо Пейчев обясни, че “Булфарма” е печелила конкурсите с ниски цени, но впоследствие цените са ставали по-високи. Реджеп Ходжов изрази бурно несъгласие, тъй като по онова време е участвал в конкурсите като зам.-кмет на общината и те са се провеждали законосъобразно.
В подкрепа на общинската болница се изказа управителят на “ВИТА” д-р Любомир Крантев, според когото присъствието на д-р Тиков не е в интерес на хората и общината, защото целта не е здравето на пациентите, а земята и сградата на болницата. Общинската болница не трябва да се игнорира и ще е груба грешка много бързо де се сменят нейните управители.
Председателят на Общинският съвет Дияна Кехайова заяви, че съветниците ще трябва да вземат информирано решение, на базата на диалог. Тя припомни, че общината винаги е подкрепяла болницата и съобщи, че според представения пред нея финансов отчет от общинския контрольор задълженията на “МБАЛ-Велинград” към 30 септември 2011 г. са 1 360 000 лева.
Едва на финала след толкова изказвания медиите успяха да зададат въпросите си. На въпрос дали при сключването на договора за скенера и рентгена е заобиколен законът за обществените поръчки, юрисът Ст. Малинов отговори, че се е действало при условия на крайна необходимост, в каквито законът позволява да не се обяви обществена поръчка.
От отговорите на д-р Хърльов стана ясно, че в момента “Медицински център Вели Медикус” (дъщерно дружество с едноличен собственик “Вели Медикус”) извършва ремонт на помещения в бившето работническо общежитие, което с решение на Общинския съвет бе включено в капитала на общинската болница. Между 20 и 25 декември се очаква бъдещото ново ДКЦ да бъде лицензирано и след Нова година да заработи и да кандидатства за договор със Здравната каса. Юристът Ст. Малинов обясни, че сградата се отдава под наем чрез конкурс с пряко договаряне, който бил обявен в пресата. Не се е явил нито един друг кандидат освен “Вели Медикус”. Д-р Ташев е сключил около 20 договора за наем на кабинетите на обща стойност около 40 000 лева месечно. Разходите за ремонта ще се приспадат от бъдещите наеми. Д-р Хърльов аргументира извършваните от “Вели Медикус” ремонти с това, че болницата не е разполагала със средства, а предишният Общински съвет е отказал искането за теглене на кредит. За лиценз за новото ДКЦ кандидатства не общинската болница, а частното дружество “Вели Медикус”.
Веднага след пресконференцията горещите теми около общинската болница бяха поставени и на заседанието на Комисията по здравеопазване. Нейният председател Реджеп Ходжов настоя в дневния ред на сесията на 22 декември да влезе точка за състоянието на болницата, срещу което се възпротивиха зам.-кметът Ат. Хрисчева и съветничката Ек. Каферинова с аргумент, че историята е изкуствено раздухана сега и е по-добре да приключи финансовата година. Реджеп Ходжов отправи над 10 конкретни въпроса към д-р Атанас Ташев, включително това, че д-р Ташев работи перфектно с “Вели Медикус”, но ако се смени управителят, дали дружеството няма да предяви финансови претенции. Д-р Ташев отговори на част от въпросите, а за други поиска време да се посъветва със специалисти и да отговори писмено.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води