Велинград - online - Болни(чни) войни 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Болни(чни) войни
Публикувано 2011-12-27 10:49:30 от темпо

В самия край на 2011 г. избухна истинска война между двете болници във Велинград - общинската “МБАЛ-Велинград” и частната “Здраве”. Това е пореден епизод от дългогодишната сага, която премина всички стадии от пълна колаборация между работещите в двете заведения до тежка раздяла.

“Първият изстрел” в битката прозвуча преди седмица, когато на пресконференция двамата управители на “Здраве” д-р Йорданка Савова и д-р Георги Дошев извадиха на бял свят договор за съвместна дейност между общинската болница и частното дружество “Вели Медикус”, създадено от лекари, работещи в нея и с управител д-р Весел Хърльов. По силата на този договор дружеството отдава за ползване на болницата закупени от него скенер и рентген. От “Здраве” изчислиха, че за срока на договора от 7 години общинската болница ще плати на “Вели Медикус” над 1.2 милиона лева за ползването на апаратурата и определиха това като източване на здравното заведение. Другото обвинение е, че дъщерният частен “Медицински център Вели Медикус” се настанява в бившето работническо общежитие, което с решение на общината бе включено в капитала на “МБАЛ-Велинград”, за да разкрие там общинската болница свой ДКЦ.
На 19 декември пред медиите застана цялото ръководство на общинската болница. Управителят д-р Атанас Ташев и неговият екип определиха въпросния договор като единствения начин през 2009 г. да бъде спасена и запазена болницата. Ако тогава лекарите не са извадили собствени пари, за за купят рентген и скенер, “МБАЛ-Велинград” е нямало да може да покрие новите изисквания на Здравната каса от 2010 г. и така е щяла да фалира. Лекарите обвиниха д-р Савова като бивш управител на общинската болница, че все още изплащат натрупаните от нея задължения и че по нейно време фирмата “Булфарма” на д-р Михаил Тиков е източвала общинското дружество, печелейки почти всички поръчки за доставка на лекарства. Според лекарите след Нова година в сградата на общежитието ще заработи новото ДКЦ, което е собственост на “Медицински център Вели Медикус”, но то ще подпомага изцяло дейността на общинската болница.
Само два дни по-късно, на 21 декември, основният собственик на болница “Здраве” д-р Михаил Тиков свика нова пресконференция. И обяви, че общинска болница вече е частна, че общината няма капитал в нея, тъй като дружеството е декапитализирано. Прогнозата на д-р Тиков е, че след Нова година някой ще поиска обявяване на общинска болница в несъстоятелност.
Въпреки че идва поредица от празници, едва ли болниците ще обявят примирие. На 20 декември от “Здраве” са подали официална жалба по Районната прокуратура с копие до кмета на общината Иван Лебанов и председателя на Общинския съвет Дияна Кехайова. Така че в битката се отварят нови фронтове, а “Темпо” ще продължи да следи темата.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола