Велинград - online - Успешно десетилетие за ВУИ “Ангел Узунов” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Успешно десетилетие за ВУИ “Ангел Узунов”
Публикувано 2012-01-03 09:57:37 от темпо

“Нашият глас” е училищният вестник, който се издава от Възпитателното училище интернат “Ангел Узунов” в Ракитово. Той е наследник на излизалия преди години вестник “Горкиевец”.
В края на 2011 г. излезе юбилеен брой на “Нашия глас”, своеобразен отчет за изминалото десетилетие. Той се открива с интервю с директора г-н Янушев, който определя ВУИ “А. Узунов” като най-надежното училище в системата на ВУИ и своеобразна педагогическа лаборатория, чийто опит се изучава.

През 2001 г. ВУИ “Ангел Узунов” става единственото средно възпитателно училище за момчета в България. Променящата се социална действителност в страната “стопи” системата на възпитателните училища и от над 30 през 90-те години на ХХ век днес те са само 4. Новият статут на единствено училище за момчета е признание за постигнатите резултати през полувековната история на ракитовското школо, а заедно с това носи и нови отговорности: повишава се средната възраст на учениците, променя се интелектуалното ниво, продължава обучението на ученици със специално образователни потребности. Картината на ученическата общност е доста пъстра и е сериозно предизвикателство пред педагозите, пише преподавателят Свилен Топчиев в обзорната статия “Едно успешно десетилетие”.
За 10-те години средно образование във ВУИ “А. Узунов” са завършили общо 92 ученици, а през 2012 г. това ще направят още 15. От 2005 г. насам всички завършващи училището участват в президентския абитуриентски бал. Мнозина остават във ВУИ “А. Узунов” и след навършване на пълнолетие.
Благодарение на новата организация на учебния и възпитателния процес е скъсена дистанцията ученик - възпитател, бягствата намаляват, намалява и агресията между учениците, преодолява се проблемът с употребата на упойващи вещества. Едно от големите предизвикателства пред училището е нарастващата неграмотност на новонастанените ученици, голяма част от които не могат да четат и пишат.
От 2004 г. ВУИ “А. Узунов” е на делегиран бюджет,благодарение на което се заделят средства за подобряване на материалната база - закупени са нови легла и шкафчета, монтиран е ламиниран паркет. Посещавано и проверявано е от десетки държавни и неправителствени институции, а резултатите от проверките са изследвания, доклади и публикации. Тази широка гласност помага обществото да научи повече за възпитаниците на училището, помага и на тях да се социализират. Свилен Топчиев посочва и рецептата за успехи през следващите десетилетия: адаптиране на чуждия опит, но без да забравят собствените добри практики, постигнати през полувековната история на училището.
С очакваните през 2012 г. законодателни промени се планира ВУИ “А. Узунов” да премине от Министерството на образованието към “шапката” на министерствата на правосъдието и вътрешните работи.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България